Foto: AFI/Gatis Dieziņš

Arī EDSO Parlamentārā Asambleja piektdien apstiprināja rezolūciju par nacionālajām minoritātēm, kas aicina Latvijai piešķirt pašvaldību vēlēšanu tiesības nepilsoņiem un ratificēt mazākumtautību konvenciju.

EDSO Latvijas delegācijas vadītājs Krišjānis Peters (LPP) pastāstīja, ka Latvijai tomēr nav izdevies panākt, ka no rezolūcijas svītro četrus ar nepilsoņu tiesībām Latvijā saistītos punktus.

«Ļoti sarūgtināja tas, ka pret Latviju uzstājās ne tikai Krievija, kas jau bija sagaidāms, bet arī Latvijas delegācijas pārstāvis [Tautas saskaņas partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja biedrs Andrejs] Klementjevs. Lielā mērā tieši šī uzstāšanās izšķīra balsojumu,» sacīja Peters.

Viņš pats debatēs par Cilvēktiesību komitejā trešdien akceptēto rezolūcijas projektu mēģinājis panākt, lai to maina, taču Klementjeva uzskaitījums par nepilsoņu skaitu Latvijā, Rīgā, un viņu tiesību neievērošanu atstājis lielāku iespaidu.

EDSO Parlamentārajā asamblejā par četru ar Latviju saistīto punktu iekļaušanu balsoja 89 dalībnieki, bet pret bija 19. Peters sacīja: «Pārsteidzoši bija tas, ka Krievijas pozīciju atbalstīja Francija, Vācija, Spānija, Beļģija, Īrija, Šveice.»

Rezolūcijā bez aicinājuma dot nepilsoņiem pašvaldību vēlēšanu tiesības un ratificēt konvenciju iekļauts arī aicinājums novērst Latvijā jebkāda veida diskrimināciju.

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Māris Riekstiņš sarunā ar aģentūru BNS paskaidroja, ka EDSO Parlamentārās Asamblejas rezolūcijai ir vienīgi rekomendējošs, «vēlējuma raksturs». «Turklāt vienas vai otras valsts balsojums nenozīmē, ka šāds ir arī oficiālais šīs valsts viedoklis. Tāpat kā Latvijas delegācijā, arī citās ir vairāki deputāti, kuriem katram ir citāds viedoklis,» viņš teica.

Riekstiņš prognozēja, ka laikā līdz nākamajai EDSO Parlamentārās Asamblejas sesijai Krievija noteikti aicinās starptautisko sabiedrību pastiprināti uzmanīt, vai Latvija seko rekomendācijām, un «te ir ļoti svarīgs darbs mūsu delegācijas politiķiem skaidrot, kāpēc Latvijai ir citāds viedoklis».

Igaunija šajā dokumentā kritizēta mazāk, jo Igaunijā pašvaldības var vēlēt nepilsoņi un šī valsts arī ratificējusi mazākumtautību konvenciju.

Rezolūciju trešdien akceptēja Asamblejas Cilvēktiesību komiteja, rezolūcijas projektu EDSO iesniedza Krievija.

No 5. līdz 9. jūlijam Edinburgā (Lielbritānija) notiek EDSO Parlamentārās Asamblejas 13. sesija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp