Politisko organizāciju apvienības «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» (PCTVL) Saeimas frakcijas deputāti sagatavojuši un šodien iesnieguši Saeimā grozījumus likumā «Par dzīvojamo telpu īri», kas paredz īres griestu saglabāšanu pašreizējā apmērā līdz 2009. gadam, informēja frakcijas priekšsēdētājs Jakovs Pliners.

Grozījumi paredz, ka gadījumos, ja dzīvoklis atrodas denacionalizētā vai likumīgajam īpašniekam atdotā mājā un īrnieks dzīvokli lietojis līdz īpašuma tiesību atjaunošanai, līdz 2008. gada 31. decembrim par vienu kvadrātmetru īrētās dzīvokļa platības maksa nedrīkst būt augstāka par 48 santīmiem.

Sagatavotie grozījumi arī paredz uzdot valdībai līdz šā gada 1. novembrim izstrādāt koncepciju denacionalizēto vai likumīgajam īpašniekam atdoto mājokļu īrnieku problēmu kompleksam risinājumam, bet līdz 2005. gada 1. maijam — izstrādāt un iesniegt Saeimā normatīvo aktu projektus koncepcijas īstenošanai.

Pliners uzsvēra, ka denacionalizēto dzīvokļu īrniekiem netika dota iespēja privatizēt dzīvokļus. Līdz ar to aptuveni 10 000 denacionalizēto dzīvokļu īrniekiem draud ātra īres parādu uzkrāšana un tai sekojoša izlikšana no dzīvokļa, jo pēc 2005. gada 1. janvāra dzīvokļu īpašniekiem būs neierobežotas iespējas paaugstināt īres maksu.

Kā skaidro PCTVL, pašvaldībām nav pietiekami daudz dzīvokļu, lai izmitinātu visus iedzīvotājus, kuri tiks izlikti no denacionalizētiem dzīvokļiem, tādēļ minētā problēma ir nekavējoties jārisina.

Kā ziņots, Saeima 17. jūnijā noraidīja Ministru kabineta sagatavotos grozījumus likumā «Par dzīvojamo telpu īri», kas paredzēja vēl uz diviem gadiem saglabāt maksimālo īres maksu, kura 2005. gadā būtu 60 santīmi, bet 2006. gadā — 72 santīmi par kvadrātmetru.

Īres griesti patlaban ir 48 santīmi par kvadrātmetru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp