Pēc tautas kalpu saceltās ažiotāžas par tā dēvēto čekas maisu publiskošanu vairāki cilvēki, kuri pārpratuši notiekošo, vērsušies ar iesniegumiem Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā (TSDC), kuros atzinuši savu sadarbību ar bijušo Valsts drošības komiteju (VDK).

Iesniegumos šie cilvēki apliecinājuši savu lojalitāti pret Latviju un cerējuši, ka pēc šādu iesniegumu uzrakstīšanas uz viņiem vairs neattieksies likumos paredzētie ierobežojumi.

TSDC vadītājs Indulis Zālīte atzina, ka šie cilvēki, visticamāk, lielajā informācijas plūsmā par šo tēmu ir kaut ko pārpratuši. Zālīte stāstīja, ka daži no šiem cilvēkiem lūguši, lai viņiem piešķir pilsonību, šādu cilvēku gan nav bijis vairāk par desmit.

Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Mareks Segliņš pirmdien pastāstīja, ka Saeimas Juridiskā komisija par jautājumu, ko darīt ar VDK dokumentiem, lems septembrī. Segliņš gan atzina, ka viņam ir radusies pārliecība, ka «vairākums parlamentāriešu atbalsta «čekas maisu» publiskošanu, jautājums ir vienīgi par veidu, kā tas varētu notikt».

Lai gan Zālīte atzina, ka TSDC jau šobrīd būtu gatavs nodrošināt informācijas pieejamību no centra arhīviem, viņš tomēr pauda pārliecību, ka šo dokumentu publiskošana būtu ļoti negodīga pret tiem cilvēkiem, kuri «visus šos gadus ir ievērojuši spēles noteikumus — nav pieteikušos amatos, kuros ir ierobežojumi». Zālīte arī atzina, ka vasaras laikā politiķi nav lūguši viņa padomu, kā, viņaprāt, būtu pareizāk rīkoties. Zālīte atzina, ka deputātus jau iepazīstinājis ar savu skeptisko viedokli par VDK dokumentu publiskošanu, kas, viņaprāt, nodarītu vairāk ļaunuma, nekā labuma.

Saeima maija vidū negaidīti nolēma publiskot «čekas maisus», taču Valsts prezidente grozījumus likumā par bijušās VDK dokumentācijas saglabāšanu neizsludināja.

Maija beigās Saeima steidzamības kārtā uz desmit gadiem pagarināja ierobežojumus bijušajiem čekistiem. Iepriekšējais desmit gadu ierobežojumu termiņš beidzās 3. jūnijā.

Savukārt Valsts prezidentes neizsludinātos un Saeimai pārstrādāšanai atdotos grozījumus šajā pašā likumā, kas paredz «čekas maisu» publiskošanu, nodeva izskatīšanai komisijās.

Saeimas Juridiskajai komisijai trijās sēdēs neizdevās vienoties, kā šie dokumenti būtu jāpublisko, un sarežģīto diskusiju deputāti nolēma atlikt uz rudeni pēc Saeimas brīvdienām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp