Foto: pwc.k12.nf.ca

Kompānija «IBM Corp» uzvarējusi konkursā par superdatora būvēšanu ASV Aizsardzības departamentam, kas tiks izmantots kara simulācijai, laika prognozei un citām programmām.

Dators atradīsies Jūras okeanogrāfijas biroja (NOVO) Koplietojuma resursu galvenajā birojā Misisipi. IBM neatklāja darījuma summu, bet tā sniedzas desmitos miljonos ASV dolāru.

Superdators sastāvēs no IBM ražotiem 368 kopā savienotiem jaudīgiem datoriem ar pavisam trīs tūkstošiem 64 bitu mikroprocesoru. Superdators strādās ar IBM «Unix» tipa operētājsistēmu «AIX». «Tas ir sacīkšu zirgs,» sacīja «IBM Deep Computing» produktu un stratēģijas viceprezidente Debra Goldfarba.

Sistēmas ātrums būs 20 teraflopi jeb 20 triljoni matemātisko operāciju sekundē. Tas nozīmē — superdators spēs vienā sekundē veikt tādus aprēķinus, kas cilvēkam ar kalkulatoru prasītu 1,2 miljonus gadu.

IBM prognozē, ka tās dators tiks iekļauts pasaulē desmit ātrāko datoru sarakstā, kad tiks izdots nākamais 500 ātrāko datoru saraksts. Kā liecina pēdējie dati, pasaulē ātrākais dators ir «NEC Corp» būvētais Zemes simulatora centrs Japānā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp