Foto: AFI

Jaunie varianti izstrādāti, lai pabalstu palielināšanai vajadzīgie līdzekļi nākamā gada budžetā nepārsniegtu 20 miljonus latu.

Valdības vadītājs Indulis Emsis (ZZS) solījis, ka nākamgad budžetā sociālajiem pabalstiem ģimenēm pēc bērna piedzimšanas paredzēts atvēlēt vismaz 20 miljonus latu.

Viens no Labklājības ministrijas (LM) izstrādātajiem variantiem paredz nodarbinātām personām, kuras kopj bērnu vecumā līdz vienam gadam, palielināt bērna kopšanas pabalstu līdz 80% no vidējās sociālās apdrošināšanas iemaksu algas. Pabalsts nedrīkstēs būt mazāks par 64 latiem mēnesī, bet maksimālais pabalsta apmērs būs 256 lati mēnesī.

Šis variants paredz, ka nestrādājošām māmiņām pabalsts varētu būt līdz 55 latiem mēnesī. Personām, kuras kopj bērnu vecumā no viena līdz diviem gadiem, pabalsts būtu līdz 30 latiem mēnesī.

Paredzēta arī bērna piedzimšanas pabalsta paaugstināšana līdz 296 latiem, kas atbilst zīdaiņa pūriņa vērtībai faktiskajās cenās naudas izteiksmē. Šim variantam no 2005. gada budžeta papildus vajadzīgi 20 miljoni latu.

Otrs LM piedāvātais variants paredz strādājošām māmiņām, kas kopj bērnu līdz gada vecumam, maksāt bērna kopšanas pabalstu 70% apmērā no vidējās sociālās apdrošināšanas iemaksu algas. Minimālais pabalsts būtu 56 lati mēnesī, bet maksimālais — 448 lati mēnesī.

Nestrādājošām māmiņām pabalsts būtu līdz 50 latiem mēnesī, bet personām, kuras kopj bērnu vecumā no viena līdz diviem gadiem, — līdz 30 latiem mēnesī. Arī šis variants paredz bērna piedzimšanas pabalsta paaugstināšanu līdz 296 latiem. Šā varianta īstenošanai 2005. gadā būtu vajadzīgi papildus 20 miljoni latu.

Arī LM piedāvātais trešais variants paredz bērna kopšanas pabalstu līdz gada vecumam maksāt 70% apmērā no personas vidējās sociālās apdrošināšanas iemaksu algas, taču par pabalsta minimālo apmēru tiktu noteikti 90 lati mēnesī, bet maksimālo — 360 lati mēnesī.

Nestrādājošām māmiņām pabalsts būtu līdz 70 latiem mēnesī, bet personām, kuras kopj vienu divus gadus vecu bērnu, pabalsts būtu līdz 35 latiem. Arī šis variants paredz bērna piedzimšanas pabalsta paaugstināšanu līdz 296 latiem. Tā īstenošanai vajadzīgi 23 miljoni latu.

Ceturtais variants paredz papildu piemaksas māmiņām, ja piedzimuši dvīņi vai trīnīši. Paredzēts, ka bērna kopšanas pabalstu strādājošām māmiņām varētu maksāt 70% apmērā no vidējās sociālās apdrošināšanas iemaksu algas. Minimālais pabalsts būtu 56 lati mēnesī, bet maksimālais — 392 lati.

Nestrādājošās māmiņas saņemtu pabalstu līdz 50 latiem mēnesī, bet personas, kuras kopj bērnu vecumā no viena līdz diviem gadiem, — līdz 30 latiem mēnesī.

Personām, kuras kopj dvīņus vai trīnīšus vecumā līdz vienam gadam, par katru nākamo bērnu tiktu maksāti 50 lati mēnesī, bet vecumā no viena līdz diviem gadiem par katru nākamo bērnu — 30 latu mēnesī.

Arī šis variants paredz bērna piedzimšanas pabalsta paaugstināšana līdz 296 latiem. Šim variantam nākamā gada budžetā papildus vajadzīgi 20 miljoni latu.

Plānots, ka bērna kopšanas pabalstu aprēķinās no personas vidējās algas, no kuras veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas 12 mēnešu laikā pirms bērna piedzimšanas.

LM izstrādātos variantus valdības komiteja izskatīs pirmdien, 2. augustā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp