Foto: AFI/Gatis Dieziņš

Stokholmas apgabaltiesa trešdien noraidīja «Bankas Baltija» (BB) likvidatoru «BDO Invest-Rīga» prasību par 150 miljoni ASV dolāru (ap 82 miljoniem latu) piedziņu no agrākajiem BB auditoriem «Coopers&Lybrand» (tagad «PricewaterhouseCoopers»), paziņojis «BDO Invest-Rīga» preses sekretārs Aldis Vaivars.

Savukārt «Radio SWH» no Stokholmas ziņo, ka «BDO Invest-Rīga» saskaņā ar tiesas lēmumu būs jāsedz tiesāšanās izdevumus 37 miljonus Zviedrijas kronu (ap 2,7 miljoniem latu).

Vaivars pagaidām nevarēja pateikt, vai Zviedrijas tiesas lēmums tiks pārsūdzēts, jo vispirms ir jāiepazīstas ar tā tekstu, kas aizņem vairāk nekā 300 lappušu. Tāpat viņš nevarēja minēt tiesas argumentus, jo spriedums ticis nolasīts zviedru valodā, tāpēc tas vēl ir jāiztulko. 

«Öhrlings PricewaterhouseCoopers» pārstāvis tiesā no advokātu biroja «Sodermark» Lars Gotlins skaidroja, ka tiesā kā galvenais «BDO Invest-Rīga» arguments bijis tas, ka «Coopers&Lybrand» savulaik BB auditu veicis nolaidīgi. Tiesa, izvērtējot iesniegtos materiālus, šādu faktu nav konstatējusi un atzinusi, ka audits BB veikts pietiekami labi. Tas arī bijis galvenais arguments BB likvidatoru prasības noraidīšanai.

«Öhrlings Pricewaterhouse Coopers» valdes priekšsēdētāja Jērans Tidstrems (Göran Tidström) trešdien izplatītajā paziņojumā norāda, ka Stokholmas apgabaltiesas lēmums apstiprina auditoru pārliecību par BB likvidatoru prasības nepamatotību, ko «Öhrlings PricewaterhouseCoopers» esot uzsvērusi visa gandrīz septiņus gadus ilgušā tiesas procesa gaitā.

«Piedaloties šajā tiesas procesā, mēs vienlaicīgi demonstrējām apņēmību nepiekāpties nepamatotām prasībām par zaudējumu piedziņu. Šādas prasības aizvien biežāk tiek izvirzītas visā pasaulē, un to izvirzīšanas iemesls nereti ir auditorkompāniju profesionālās atbildības apdrošināšanas segums,» atzīmē Tidstroms, piebilstot, ka bieži vien prasītāji cer, ka apsūdzētā auditorfirma arī nepamatotu prasību gadījumā mēģinās panākt ārpustiesas izlīgumu, lai izvairītos no negatīvas publicitātes.

Firmai pārmet sliktu audita kvalitāti

Prasību Stokholmas apgabaltiesā 1997. gada augustā iesniedza toreizējais BB likvidators Deivids Berijs, kurš pārstāvēja auditorfirmu «Deloitte&Touche».

Prasības skatīšana tikta uzsākta tikai pērn rudenī, jo iepriekš tiesas sēdes vairākkārt tika atliktas.

«Coopers&Lybrand» un vēlāk «Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB» noliedza savu atbildību par jebkādiem BB 1994. un 1995. gadā ciestajiem zaudējumiem. Viņi tiesas procesā aizstāvēja «Coopers&Lybrand» veiktā BB 1993. gada 31. decembra bilances audita darba kvalitāti. Ja tiesā pierādītos neprofesionāls vai negodprātīgs auditoru darbs, kļūtu skaidrs, ka starptautiski atzīta kompānija netieši slēpusi Baltijas valstu lielākajā komercbankā pastrādātos ekonomiskos noziegumus.

No tiesā iesniegtajiem, iepriekš konfidenciālajiem dokumentiem — Latvijas Bankas, BB un auditorfirmas vēstulēm un sanāksmju protokoliem — redzams, ka finanšu likstas BB vajājušas kopš 1994. gada sākuma — vairāk nekā gadu pirms bankas kraha. Tāpat šie materiāli apliecina, ka centrālā banka zinājusi par BB problēmām, tiesa, tās pilnībā neapjaušot.

Savulaik «BDO Invest-Rīga» direktors Andris Deniņš publiski izteica cerību, ka tiesas iznākums būs prasītājiem labvēlīgs, jo atzinību pelnījis gan likvidatoru advokātu darbs, gan būtiskas bijušas prasītāju pieaicināto liecinieku liecības.

Ja Stokholmas tiesas lēmums būtu bijis pozitīvs BB, «BDO Invest Rīga» rastos iespēja izmaksāt ievērojamus BB kreditoru prasījumus.

Bijušais Latvijas Bankas (LB) vadītājs Einars Repše (JL) izteica nožēlu par šo spriedumu. «BB likvidatori meklēja taisnību, tomēr to neatrada.»

Viņaprāt, var uzdot vairākus retoriskus jautājumus. «Vai ir kāds ārvalstu tiesas spriedums, kas pieņemts Latvijai pozitīvi?» vaicāja Repše. Tāpat — vai auditorfirmām ir jānes atbildība par savu darbību.

Repše skaidroja, ka 1994. gadā bijis sarežģīti pieņemt lēmumu par bankas slēgšanu. «Mēs [Latvijas Banka] kā jauns un nepieredzējis uzraugs nevarējām pieņemt tik svarīgu lēmumu bez trešās puses — neatkarīga eksperta lēmuma,» atzina bijušais LB vadītājs. Pēc viņa teiktā, audita kvalitāte nav bijusi tāda, kā gaidīts, jo «Coopers&Lybrand» devusi «salīdzinoši cerīgu» vērtējumu BB finansiālai situācijai.

«Tas neļāva mums pieņemt dramatiskus lēmumus pret šo iestādi,» sacīja Repše, atzīstot, ka pareizi būtu bijis apturēt bankas darbību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp