Foto: Ilze Kalniņa

Ceturtdien Rīgas skolās ar krievu mācību valodu streiko pārsvarā tikai tie bērni un viņu draugi, kuru vecāki ir aktīvi iesaistījušies protesta akciju rīkošanā pret mazākumtautību skolu reformu, liecina Rīgas Domes (RD) rīcībā esošā informācija.

Kā pastāstīja Rīgas Domes Izglītības, jaunatnes lietu un sporta komitejas priekšsēdētājs Guntars Jirgensons (LSDSP), pilna informācija par to, cik bērnu septembra pirmajās dienās neieradās uz mācībām, būs vēlāk.

Operatīvā informācija liecina, ka bērni nāk uz stundām un tikai atsevišķās klasēs, kur kāds no vecākiem aktīvi iesaistījies protesta akcijās, streiko arī bērni. Piemēram, 13. vidusskolā vienā klasē neattaisnotu iemeslu dēļ nav ieradušies seši, bet otrajā klasē — astoņi skolēni.

46. vidusskolā neattaisnotu iemeslu dēļ nav ieradušies 11 bērni, savukārt 10. vidusskolā pieci bērni nav ieradušies uz mācībām, bet viņiem ir attaisnojoši iemesli.

Kā pastāstīja Rīgas Domes deputāts Aleksandrs Giļmans (PCTVL), visticamāk, šie dati neatspoguļo patieso situāciju. Bieži vien skolu direktori, lai nesagādātu problēmas sev, skolotājiem un bērniem, nesniedz precīzas ziņas, tāpēc, iespējams, protestējošo skaits varētu būt lielāks.

Giļmans uzskata, ka streiko vairāk bērnu un streika dēļ reforma tiks atcelta. Taču, ja streiks nedos vēlamo rezultātu, protestētāji varētu izvēlēties arī citas protesta formas, piemēram, skolēni varētu savā ziņā boikotēt mācību priekšmetus, kurus māca latviešu valodā. Skolēni apmeklētu mācību stundas, taču visu laiku prasītu skolotājiem paskaidrot stāstīto krievu valodā un arī uzdoto atbildēt krieviski.

Aktīvāki protesti varētu notikt dienās, kad Latvijā ierodas kāda starptautiski augsta amatpersona.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp