Valdības izveidotā darba grupa šodien nolēma ierosināt saglabāt īres maksas griestus līdz 2007. gada 1. jūlijam, tos pakāpeniski palielinot.

Kā žurnālistus informēja darba grupas vadītājs, reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministrs Andrejs Radzevičs, darba grupa ierosina 2005. gadā maksimālo īres maksu denacionalizētajos namos noteikt 0,70 latu par kvadrātmetru apmērā, 2006. gadā — 0,82 lati par kvadrātmetru, bet 2007. gadā līdz 1. jūlijam — latu par kvadrātmetru.

No sešiem darba grupas locekļiem pret īres griestu saglabāšanu balsoja tikai Saeimas deputāts Jānis Lagzdiņš (TP), kas aģentūrai LETA pauda viedokli, ka «arī šis priekšlikums Saeimā neizies cauri».

Savukārt Rīgas Domes Komunālo un dzīvokļu jautājumu komitejas priekšsēdētājs Jānis Karpovičs (LSDSP) rosināja īres griestus saglabāt vēl piecus gadus, nosakot to maksimālo apmēru — 0,60 lati par kvadrātmetru. Karpovičs aģentūrai LETA pauda pārliecību — «kā nolēmām, tā arī būs».

Radzevičs žurnālistiem skaidroja, ka tiks turpināts darbs pie valdības programmas kompleksai denacionalizēto namu īrnieku problēmas risināšanai. Ministrs uzskata, ka ir jāizstrādā valsts un pašvaldību galvojumu sistēma, kas atvieglotu pirmajai iemaksai nepieciešamo līdzekļu savākšanu tiem denacionalizēto namu īrniekiem, kas vēlas nopirkt sev mājokli.

Valsts budžetā, pēc ministra domām, būtu jāparedz līdzekļi pārcelšanās pabalstu izmaksai, kā arī jāpalīdz pašvaldībām jaunu dzīvojamo māju un sociālo dzīvokļu celtniecībai. Konkrētu summu, kāda būtu jāatvēl šim mērķim, Radzevičs pagaidām atturējās nosaukt.

Kā pastāstīja Radzevičs, darba grupas sēdē Karpovičs ir informējis par to, ka Rīgas Dome izdarīs grozījumus savos saistošajos noteikumos un paredzēs tiesības visiem denacionalizēto namu īrniekiem, kas savos dzīvokļos mita līdz namu atdošanai likumīgajiem īpašniekiem, iespēju stāties rindā pašvaldības palīdzības saņemšanai dzīvokļu problēmas risināšanā.

Radzevičs arī atturējās prognozēt, vai namīpašnieki, kas bija cerējuši no nākamā gada iegūt daudz lielāku peļņu, vērsīsies tiesā, lai apstrīdētu lēmumu par īres griestu saglabāšanu. Ministrs uzsvēra, ka nav redzējis nevienu aprēķinu par namīpašnieku eventuālajiem zaudējumiem.

Ministrs atturējās prognozēt, vai viņa vadītās darba grupas priekšlikumi par īres maksas griestu saglabāšanu un palielināšanu tiks apstiprināti Saeimā, izskatot grozījumus likumā «Par dzīvojamo telpu īri».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp