Latvijas Eiroparlamenta deputāti atzīst, ka Eiropas komisāra amata kandidātes Ingrīdas Ūdres (ZZS) uzstāšanās Eiroparlamentā bijusi kopumā veiksmīga.

Nevienā citā Eiropas komisāra amata kandidāta noklausīšanās sesijā Eiroparlamentā netika tik ļoti uzsvērta valsts iekšpolitika kā Ūdres gadījumā, šodien žurnālistiem atzina Eiropas Tautas partiju grupas (PPE-DE) deputāts Rihards Pīks (TP). Tas noticis, pateicoties atsevišķām organizācijām un politiskajiem spēkiem. «Viņa atbildēja labāk, nekā gaidīts, sākumā gan mazliet nedroši, bet vēlāk, jautājumiem principā atkārtojoties, jau pārliecinošāk,» sacīja Pīks.

Viņaprāt, Ūdrei, atbildot uz jautājumiem par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iesaisti nelikumīgo ziedojumu skandālā, bija uzreiz jāsaka, ka šo jautājumu jau izskatījusi tiesa, jo «Rietumos to būtu uzreiz sapratuši».

«Viņa tiks cauri,» ir pārliecināts Nāciju Eiropas grupas (UEN) deputāts Guntars Krasts (TB/LNNK). Viņš norādīja, ka dažas Ūdres atbildes bijušas precīzas un pārliecinošas. Viņaprāt, jautājumā par ZZS iesaisti skandālā Ūdrei izdevies atbildēt pārliecinoši. Jautājumā par uzņēmumu ienākuma nodokli Ūdres atbildes varētu būt pozitīvi noskaņojušas Eiroparlamenta centriski labējos spēkus, taču kandidātei trūcis argumentācijas, atbildot uz sociālistu strikto pieeju, uzskata Krasts. Pēc deputāta domām, Ūdres «vājā vieta» bijusi atbildes par enerģētikas nodokli — šo jautājumu vajadzējis plašāk izvērst.

Ūdre visumā demonstrēja izpratni, turklāt daudzi Eiroparlamenta deputāti apzinās, ka tas ir pirmais pārbaudījumus jaunās Eiropas Savienības dalībvalsts pārstāvei, sacīja Krasts. Viņš prognozēja, ka viņa pārstāvētās Ekonomikas un monetārās komitejas viedoklis par Ūdri būs kopumā pozitīvs, tomēr, visticamāk, ka tiks izteiktas rekomendācijas rūpīgāk izstrādāt savu pozīciju.

Savukārt Eiroparlamenta Eiropas Tautas partiju grupas (PPE-DE) deputāts Valdis Dombrovskis (JL) nav guvis nekādu skaidrību par Ūdres nostāju uzņēmumu ienākuma nodokļu līdzsvarošanas jautājumā. Viņaprāt, Ūdres atbildes bija izvairīgas un vispārīgas. Deputāts norādīja, ka Rīgā Ūdre runājusi vienu, bet Briselē — pavisam ko citu.

Ceturtdien un piektdien, 8. oktobrī, Ūdres uzstāšanās tiks izvērtēta Ekonomikas un monetārajā komitejā, kā arī Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komitejā. Komisāra kandidātes kvalifikāciju izvērtēs arī Eiroparlamenta politiskās grupas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp