Foto: AFI/Aigars Jansons

Apvienības «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» (PCTVL) trešdien Uzvaras parkā rīkotajā pasākumā, atzīmējot 60. gadadienu kopš padomju armijas ienākšanas Rīgā 1944. gada 13. oktobrī, bija pulcējušies daži simti cilvēku, kuri cita starpā savās runās aicināja turpināt cīņu pret mazākumtautību izglītības reformu.

Atšķirībā no Latvijas Sociālistiskās partijas (LPS) trešdien no rīta rīkotā pasākuma PCTVL bija izdevies sapulcēt lielu skaitu jauniešu. Daži no viņiem bija tērpti krekliņos ar Krievu skolu aizstāvības štāba simboliku un uzrakstiem «Rokas nost no krievu skolām» krievu un angļu valodā. Pasākuma gaitā tās dalībniekiem tika dalītas arī štāba skrejlapas ar aicinājumu skolēniem stundās, kuras tiek pasniegtas latviešu valodā, atbildēt krieviski, kā arī iesaistīties štāba aktivitātēs.

Sapulces dalībniekus uzrunāja Rīgas Domes PCTVL frakcijas priekšsēdētājs Sergejs Zaļetajevs, kas norādīja, ka «šobrīd vara ar visiem līdzekļiem cenšas iznīdēt no mūsu atmiņas Rīgas un Latvijas atbrīvotāju veikumu, uzvarot «brūno mēri»», tāpēc viņš aicināja klātesošos neaizmirst šo dienu un atcerēties to.

Cits Rīgas Domes deputāts Genādijs Kotovs (PCTVL) savā uzrunā pievērsās galvenokārt izglītības reformai. Viņš atzina, ka štābs pirms pusotra mēneša bija «tuvu uzvarai pār izglītības reformu un krievu skolu saglabāšanai», tomēr tas nenotika, «jo ne visi kopā ar mums bija gatavi iet līdz galam». Politiķis norādīja, ka tieši šā apstākļa dēļ patlaban kauja par reformas atcelšanu ir zaudēta, taču viņš aicināja krievu skolēnus un viņu vecākus turpināt cīņu par krievu skolu saglabāšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp