Saeimas deputāts Jānis Lagzdiņš (TP) šodien atteicās būt par atbildīgo referentu likumprojektiem «Par pašvaldību palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā» un «Par dzīvojamo telpu īri», kas nepieciešami, lai valsts un pašvaldība sniegtu palīdzību denacionalizēto namu īrniekiem pēc īres maksas griestu atcelšanas.

Lagzdiņš skaidroja, ka atteicies būt par šo likumprojektu atbildīgo referentu tāpēc, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vadītājs Staņislavs Šķesters (ZZS), pārkāpjot Saeimas Kārtības rulli, nevirzīja balsojumam deputātu iesniegtos priekšlikumus. Komisijas sēde tika pārtraukta.

«Jaunā laika» (JL) frakcija pēc sēdes izplatīja paziņojumu, kurā pauž sašutumu par valdošās koalīcijas attieksmi pret īres griestu jautājumu. «Koalīcijas šķelšanās nedrīkst būt par iemeslu tam, ka tiek apturēts darbs pie tūkstošiem cilvēku likteņus skaroša jautājuma — īres griestu atcelšanas,» teikts JL paziņojumā.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija nespēja vienoties par deputāta Aleksandra Golubova (LSP) priekšlikumu, kuru bija detalizējis Lagzdiņs. Abi deputāti rosināja likumā «Par pašvaldību palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā» dot pašvaldībām tiesības ņemt nomā valsts un privātpersonām piederošās dzīvojamās mājas ar brīviem dzīvokļiem, kurus izīrēt dzīvokļu rindā stāvošām personām. Tādējādi, pēc deputātu domām, pašvaldības varētu palīdzēt lielākam skaitam sociāli mazaizsargātu īrnieku, bet namu īpašnieki ar pašvaldības starpniecību saņemtu, lai arī mazāku, bet garantētu īres maksu.

Rīgas Domes Komunālā departamenta Dzīvokļu pārvaldes priekšniece Ārija Stabiņa komisijas sēdē paziņoja, ka «Rīgas Domei nav pieņemams šāds risinājums». Rīgas Dome vēlas, lai brīvie valsts dzīvokļi bez maksas tiktu nodoti pašvaldībai, turklāt izīrēšanai derīgā stāvoklī.

Maz entuziasma pašvaldību pārstāvjos izraisīja arī likumdevēju piedāvājums iestrādāt likumos grozījumus, kas ļautu pašvaldībām konkursa kārtībā par iespējami zemāku nomas maksu īrēt namus no fiziskām un juridiskām personām sociāli mazaizsargāto īrnieku izmitināšanai.

20. oktobrī Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija balsojot nespēja vienoties ne par vienu no iesniegtajiem priekšlikumiem, kas paredzēja saglabāt īres maksas griestus denacionalizētajos namos pašreizējā līmenī vai tos pakāpeniski paaugstināt.

Kad balsojumā tika noraidīti faktiski visi priekšlikumi par īres maksas griestiem, Lagzdiņš ierosināja pārtraukt likuma grozījumu projekta «Par dzīvojamo telpu īri» tālāko gatavošanu otrajam lasījumam un nekavējoties sākt strādāt pie grozījumiem likumā «Par pašvaldību sociālo palīdzību», iestrādājot tajā kompensāciju mehānismu denacionalizēto namu īrniekiem īres maksas griestu pacelšanas gadījumā.

Komisijā ir «iestrēguši» arī vairāki citi svarīgi likumi — «Par pašvaldībām», «Par administratīvi teritoriālo reformu», grozījumi Publisko aģentūru likumā, Priekšvēlēšanu aģitācijas likums.

Komisijā ir tikai trīs pašreizējās koalīcijas frakciju un septiņi opozīcijas frakciju pārstāvji. Komisiju vada Šķesters (ZZS), priekšsēdētāja biedrs ir Andrejs Naglis (LPP), sekretārs — Pēteris Ontužāns (JL). Komisijā vēl darbojas Andrejs Aleksejevs (PCTVL), Aleksandrs Golubovs (LSP), Alberts Krūmiņš (JL), Lagzdiņš (TP), Juris Sokolovskis (PCTVL), Jānis Straume (TB/LNNK) un Viesturs Šiliņš (JL).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp