Foto: AFI/Gatis Dieziņš

Paužot neapmierinātību ar izglītības reformas norisi un «mazākumtautību skolu pārlatviskošanu», krievu skolēnu vecāki no visas Latvijas sestdien nolēma gatavoties jaunam streikam.

Viens no aktīvākajiem krievu skolu aizstāvjiem Saeimas deputāts Vladimirs Buzajevs (PCTVL) aģentūrai BNS pastāstīja, ka «republikāniskajā vecāku sapulcē» piedalījās apmēram 400 cilvēku.

Sapulcē pieņemtajā rezolūcijā teikts, ka krievu skolu aizstāvji ir apņēmušies turpināt cīņu pret izglītības reformu un nepieļaut tālāku mazākumtautību skolu pārlatviskošanu. «Mums ir skaidrs, ka reformas mērķis nav vis sabiedrības integrācija, bet gan mūsu multikulturālās sabiedrības pārvēršana par latvisku Latviju, iznīcinot krievu kultūru,» pausts rezolūcijā.

Lai to novērstu, vecāki apņēmušies aktivizēt krievu skolu aizstāvības komiteju darbu un veidot jaunas komitejas tajās skolās, kur tādas vēl nav. Nolemts arī ietekmēt vecākus un skolu administrāciju, kas «skrien pa priekšu reformas vilcienam».

Turklāt vecāku sapulcē nolemts «izmantot krievu valodu visur, kur to pieprasa skaidrais saprāts».

Buzajevs norādīja, ka plašāk par darāmo plānots spriest Latvijas krievu kopienas kongresā nākamā gada februārī, taču pirms tam aktīvisti gatavos vēl vienu skolu streiku, līdzīgu tam, kāds notika jau šā mācību gada sākumā.

Taču pagaidām vēl neesot precīzi izlemts, kad tieši streiks notiks, par to plānots lemt kongresā. Kongresā apstiprinās prasību valdībai mainīt ar reformu saistītās izglītības likuma prasības, apstiprinās nevardarbīgo akciju un skolu streika plānu.

Izglītības reforma paredz, ka no 1. septembra mazākumtautību skolēni 10. klasēs vairāk mācību vielas apgūst latviešu valodā. Tas nav pieņemami daļai Latvijas krievu kopienas, kuras pārstāvji vairākkārt organizējuši masu protesta akcijas, pieprasot, lai reformu atceltu.

Protestētāji, kuru vidū ir vairāki kreiso politisko spēku pārstāvji, sevi sauc par krievu skolu aizstāvjiem un ir pārliecināti, ka viņu bērniem ir tiesības mācīties dzimtajā — krievu — valodā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp