Foto: cmm.bg

Nesen «HP» paziņoja par plāniem, kas paredz «ProCurve» saimes maršrutētājos un «ProLiant» serveros integrēt īpašu programmatūru, kas ierobežos datorvīrusu izplatīšanos. Pirmos šīs līnijas produktus plānots izlaist 2005. gada sākumā. Datoru drošības speciālisti gan neuzskata, ka tāda rīcība būtiski ietekmēs antivīrusu programmatūras tirgu.

Šā gada februārī «HP» inženieri jau [s:3769], kurai dots nosaukums «Virus Throttler». Tā tiek pozicionēta kā līdzeklis, kas palēnina vīrusu izplatīšanos un nepieļauj spontānus DoS uzbrukumus, kurus izraisa interneta tārpi. Programmatūra meklē izmaiņas servera un tīkla darbībā, kuras var liecināt par vīrusa vai citas ļaundabīgas programmas klātbūtni. Ja šāda aizdomīga darbība tiek atklāta, «Virus Throttler» to automātiski palēnina, ierobežojot sistēmas savienojumu skaitu ar citiem datoriem, vēsta «HP». Pēc firmas vārdiem, šī tehnoloģija var mazināt tīkla noslogojumu, kāds parasti rodas, kad inficētie datori vīrusus cenšas izplatīt citās sistēmās.

«Runa ir nevis par vīrusu likvidēšanu, bet gan par to darbības ierobežošanu,» saka «HP» Biznesa apkalpošanas nodaļas viceprezidents un galvenais tehnologs Tonijs Redmonds (Tony Redmond). Kā stāsta «HP» pārstāvji, izmēģinājumos «Virus Throttler» jau esot pierādījis savu efektivitāti; tas pārbaudīts kompānijas korporatīvā tīkla serveros, kuri darbojas ar «HP-UX» un «Linux».

Bet, lai šis līdzeklis būtu patiesi efektīvs, tam jābūt pieejamam arī klientu datoros, uzskata «Gartner» analītiķis Džons Peskatore. Pēc viņa domām, lielā kompānijā caur korporatīvo e-pasta serveri vai tīkla maršrutētāju iet daudz lielāka datu plūsma nekā caur atsevišķu datoru, tāpēc tur ir daudz grūtāk konstatēt ļaunprātīgu rīcību.

Pirmoreiz «HP» par vīrusu žņaudzēja izstrādes plāniem paziņoja februārī. Savukārt augustā kompānija darīja zināmu, ka  programmatūras izveide tiekot atlikta, jo radušās grūtības tās savietojamībā ar «Windows». Tagad Redmonds pavēstījis, ka ir veikta programmas sertificēšana «Windows» videi un kompānija to gatavo komerciālai izplatīšanai.

«Virus Throttler» izmantošana ar «Windows» sistēmām līdz šim nebija iespējama. Tomēr tagad šis šķērslis ir pārvarēts. Nākamā gada sākumā «HP» grasās sākt  korporatīvajām «Windows» sistēmām paredzēto produktu pārdošanu. Vēl nav zināms, cik tie maksās. Tonijs Redmonds nemāk teikt, vai šo programmatūru pārdos individuālajiem lietotājiem un kad tas varētu notikt.

«HP» darbinieki programmu «Virus Throttler» neuzskata par antivīrusu programmatūru, jo tā tikai palēnina datortārpu izplatīšanos, konstatējot ļaundabīgo programmu darbību un ziņojot par to. Pēc Redmonda teiktā, programmatūra nevis likvidē vīrusus, bet gan iedarbojas kā zāles, kas likvidē gripas vai iesnu simptomus, neskarot vīrusu, kurš izraisa slimību. «Mēs ieslogām vīrusu kastē, kur to agri vai vēlu nobeigs tīkla administrators,» tāds ir Redmonda salīdzinājums.

«Kaspersky Lab» vadošais analītiķis Aleksandrs Gostevs gan ir skeptisks attiecībā uz «Virus Throttler» izredzēm kaut kā līdzēt datorvīrusu problēmas risināšanā. «Es uz to lūkojos skeptiski, jo, pirmkārt, tāda programma pamanīs tikai tārpa darbības sekas, tātad — nenovērsīs sistēmas inficēšanu. Otrkārt, tā varēs bloķēt vienīgi tīkla tārpus, tādus kā, piemēram, «Slammer» vai «Lovesan», kuri sastāda tikai niecīgu daļu kaitīgo programmu klāstā. Un, protams, būtu galīgi naivi cerēt, ka programma palīdzēs cīņā vismaz ar šiem tārpiem… Lielākā daļa datoru tiek inficēta tikai tāpēc, ka tajos nav instalēti operētājsistēmas labojumi un antivīrusu programmas, vārdu sakot, tie pieder nebūt ne zinošākajiem lietotājiem. Bet «HP» piedāvāto programmatūru savos datoros tik un tā uzstādīs vienīgi zinošākie, kuri jau tāpat dara visu, lai izsargātos no inficēšanās,» uzskata Aleksandrs Gostevs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp