Foto: AFI

Plastikas ķirurgs Jānis Ģīlis vērsies prokuratūrā, apgalvojot, ka SIA «Izdevniecība «Rīgas Viļņi»» valdes priekšsēdētāja Aija Simsone no viņa izspiež naudu, savukārt izdevēja apgalvo, ka ķirurgam prasījusi kompensāciju par neveiksmīgu operāciju.

Policija ierosinājusi krimināllietu pēc Krimināllikuma 183. panta 2. daļas par izspiešanu, ja tā izdarīta atkārtoti vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, aģentūru LETA informēja Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību birojā.

Likums par šādu pārkāpumu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divpadsmit gadiem.

Vakar Simsone aizturēta un kā drošības līdzeklis viņai piemērots paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu.

Ar Ģīli aģentūrai LETA sazināties neizdevās. Kā paskaidroja Ģīļa privātklīnikā, ķirurgs esot slims un ārstējas kādā ārstniecības iestādē, kuras mediķi viņam patlaban neļauj sniegt intervijas.

Kā liecina policijas sniegtā informācija, Ģīlis apgalvo, ka viņam draudēts un nauda izspiesta no pagājušā gada 13. maija līdz šā gada sākumam. Tomēr ar iesniegumu par izspiešanu ķirurgs Ģenerālprokuratūrā vērsies tikai šā gada 13. janvārī. Ģīlis apgalvo, ka Simsone draudējusi izpaust apkaunojošas ziņas par viņu un izspiedusi 50 000 latu un 19 555 eiro jeb kopumā vairāk nekā 65 000 latu.

Pārbaudi par Ģīļa iesniegumu veikuši Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) 5. nodaļas darbinieki. Arī viņi uzskata, ka miljonāra Pētera Šmidres dzīvesbiedre Simsone no ķirurga naudu izspiedusi.

Ģīļa privātklīnikas jurists Juris Marins aģentūrai LETA sacīja, ka Simsone 2002. gadā vērsusies klīnikā, kā paciente pērkot medicīniskos pakalpojumus, ko arī saņēmusi. Jau pēc laika — 2004. gadā — paciente esot vērsusies klīnikā ar pretenzijām un neesot bijusi apmierināta ar ārsta sniegtajiem pakalpojumiem.

Simsone uzskatījusi, ka Ģīļa darbs veikts nekvalitatīvi un nodarījis viņai zaudējumus, tāpēc pieprasījusi kompensāciju. Savukārt Ģīlis bijis pārliecināts, ka nekādi medicīniskās aprūpes pārkāpumi netika pieļauti.

Marins uzskata, ka vienīgā kompetentā iestāde, kura var sniegt atbildi, vai medicīniskās aprūpes laikā pieļautas kļūmes, ir Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcija (MADEKKI).

Jurists atzina, ka Ģīlis apsver domu vērsties žurnāla «Nedēļa» izdevniecībā, lai tiktu atsaukta, viņaprāt, melīgā informācija, bet, ja raksts netiks atsaukts, mediķis varētu vērsties tiesā ar prasību par goda un cieņas aizskaršanu.

Savukārt Simsone aģentūrai LETA teica, ka Ģīlim prasījusi kompensāciju par neveiksmīgu viņai veiktu plastisko operāciju. Pēc tās izdevējai bijis jāārstējas ārzemēs un ārstēšanās izdevumus viņa pieprasījusi segt ķirurgam.

Simsone uzsvēra, ka «ir satriekta un šokēta par to, cik zemiskus līdzekļus spēj izmantot Latvijas mediķis, lai slēptu savas kļūdas, profesionālos noziegumus un vērstos pret pacientu, kas cietis ārsta darbības rezultātā».

«Manā vietā var atrasties jebkurš pacients, jebkurš patērētājs Latvijā, kas cīnās par savu taisnību un vēršas pret nekvalitatīvo pakalpojumu sniedzējiem,» uzsvēra Simsone.

Viņasprāt, šis notikums «ir pārliecinošs piemērs, kā ārsts var ļaunprātīgi izmantot pacienta uzticēšanos un nevēlēšanos par šādām lietām — kā plastiskās ķirurģijas kļūdas — runāt publiski».

Simsone apgalvo, ka pēcdzemdību periodā veiktās operācijas laikā Ģīlis viņu esot sakropļojis, kā dēļ bijušas nepieciešamas papildus operācijas un ilgstoša ārstēšanās. «Biju spiesta ārzemēs glābt savu veselību un labot šā Latvijas ārsta rupjās kļūdas,» norāda Simsone, kura uzskata, ka tieši viņa ir cietusī, kuru Ģīlis tagad cenšoties nomelnot.

Pēc viņas teiktā, «notiekošais ir safabricēts ar nolūku izvairīties no atbildības par konkrēta ārsta profesionālo noziegumu». «Ģīlis pacientiem neizsniedz korektu ar operāciju saistīto finansu un juridisko dokumentāciju, kas liedz konfliktsituācijas risināt citādi kā vien pārrunu ceļā,» apgalvo izdevēja, «ļoti ceru, ka situācija, kurā esmu nokļuvusi, palīdzēs visiem tiem pacientiem Latvijā, kas cietuši no nekvalitatīviem medicīnas pakalpojumiem.«

Simsone ir izdevniecības «Rīgas Viļņi» valdes priekšsēdētāja. Uzņēmuma reģistra datu bāze liecina, ka Simsone ir līdzīpašniece SIA «PA Projekts» un mārketinga komunikāciju kompānijā SIA «Market ART», kurā ir arī valdes priekšsēdētāja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp