Foto: «Lursoft»

«Lursoft» sadarbībā ar Tiesu namu aģentūru (TNA) un Latvijas Republikas Augstāko tiesu (AT) papildinājis interneta informācijas sistēmu «Latvijas tiesu nolēmumu datu bāze» ar jauniem tiesu nolēmumiem.

2005. gada janvārī datu bāze papildināta ar TNA izdevumā «Latvijas Republikas apelācijas instances nolēmumu apkopojums civillietās. 2003.–2004. gads» iekļautiem 225 civillietu nolēmumiem. Šajā izdevumā ir apkopoti apelācijas instances nolēmumi kopā ar pirmās instances tiesas nolēmumiem.

Veiksmīgi sadarbojoties ar AT, jau divus gadus Latvijas tiesu nolēmumu datu bāzē tiek publicēti visi [s:5295] Senāta nolēmumi civillietās, administratīvajās lietās un krimināllietās. No 2004. gada novembra beigām datu bāze tiek papildināta arī ar AT Krimināllietu tiesu palātas nolēmumiem. «[s:5296]» ir lielākais internetā publiski pieejamais Latvijas tiesu nolēmumu apkopojums civillietās, administratīvajās lietās un krimināllietās. Datu bāzē ir pieejami arī Latvijas Republikas Satversmes tiesas spriedumi. Patlaban datu bāzē apkopoti vairāk nekā 4650 tiesu nolēmumi, taču tā tiek nepārtraukti papildināta ar jauniem publiski pieejamiem tiesu spriedumiem.

Latvijas tiesu nolēmumu datu bāzē tiek ievietoti pilni publisku tiesu spriedumu teksti. Nolēmumu tekstos, pamatojoties uz Fizisko personu datu aizsardzības likumu, netiek norādīti fizisko personu sensitīvie dati, kā arī informācija, kas tieši identificē fizisko personu.

Nolēmumu datu bāze nodrošina lietotājiem iespēju lasīt, komentēt un analizēt publiskos tiesu nolēmumus internetā. Datu bāzē ir iespējams meklēt nolēmumus gan pēc jebkura vārda fragmenta visā nolēmuma tekstā, gan arī pēc tiesu iestādes, lietas numura, veida, panta un citiem atlases kritērijiem. Gadījumos, kad tiesas nolēmums ir pārsūdzēts un ja datu bāzē ir fiksēts arī pārsūdzētais nolēmums, tā teksts ir pieejams loģiski sasaistītā veidā, izmantojot norādi «Saistītie dokumenti». Tāpat tiesu spriedumā norādītie normatīvo aktu panti ar norādēm sasaistīti ar «Lursoft» izstrādāto normatīvo aktu sistēmu «[s:5297]», ļaujot pārliecināties, kā spriedumā minētā norma atbilst likumā norādītai normai atbilstošajā datumā.

Ņemot vērā «Lursoft» klientu izteiktos priekšlikumus, tagad lietotāji interesējošos tiesu nolēmumus var arī ērti izdrukāt, jo izveidota īpaša izdrukas forma.

Datu bāze ir integrēta ar Tiesu nolēmumu analītisko apstrādes sistēmu, kas ļauj atlasīt nolēmumus pēc dažādiem papildu parametriem (nolēmumi pēc minētā tiesību akta, analītiskā rādītāja veida, nolēmuma pieejamība drukātā avotā), tā piedāvājot lietotājam analītiski apstrādātus nolēmumus.

Latvijas tiesu nolēmumu datu bāzi, kas «Lursoft» lietotājiem pieejama jau vairāk nekā četrus gadus, izmanto juristi, banku speciālisti, kā arī tiesību zinātnēs studējošie. Datu bāzē iekļautie nolēmumi uzlabo tiesiskās informācijas pieejamību, ļaujot iepazīties ne tikai ar līdz šim jau publiski pieejamiem normatīviem aktiem («NAIS», «www.likumi.lv», Lietišķās informācijas dienesta publikācijas, «LATLEX»), bet arī ar to reālo piemērošanu praksē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp