Foto: EPA-AFI

Ceturtdien Kirgīzijas galvaspilsētā Biškekā izcēlās sadursmes starp prezidenta Askara Akajeva atbalstītājiem un opozīcijas protestētājiem, kas pieprasa prezidenta atkāpšanos no amata un parlamenta vēlēšanu rezultātu anulēšanu. Aģentūras «Reuters» korespondents Dmitrijs Solovjovs ziņo, ka pilsētā bijuši dzirdami vairāki šaujamieroču šāvieni.

Simtiem Akajeva atbalstītāju ar nūjām un paštaisītiem vairogiem ielauzās apmēram desmit tūkstošu cilvēku lielajā protestētāju pūlī, kas bija sapulcējušies kādā laukumā Biškekas centrā, ziņo Solovjovs. Milicija uz šo sadursmi vienkārši nolūkojās, notikumos neiejaucoties.

«Starp tūkstošiem cilvēku norisinās kauja ar nūjām un akmeņiem,» ziņoja «Reuters» korespondents. «Cilvēki skrien visos virzienos, vajājot cits citu ar nūjām un akmeņiem.»

Drīzumā opozīcijas demonstrantiem izdevies Akajeva atbalstītājus atvairīt, pēc cīniņa laukumā atstājot lielas asins peļķes. Tās redzamas arī netālu no tribīnes, no kuras bijušais premjerministrs Kurmanbeks Bakijevs un citi opozīcijas līderi uzrunāja demonstrantus. Laukums pēc masu kautiņa piemētāts ar sasistām pudelēm un dažādiem gruvešiem.

Solovjovs dzirdējis vairākus šaujamieroču šāvienus, taču nav informācijas, kas tos raidījis.

Daudzi opozicionāri valkā rozā un dzeltenus roku apsējus — tās ir ātri kļuvušas par simboliskām opozicionāru krāsām, līdzīgi kā Ukrainas opozīcijas protestu laikā dominēja oranžie toņi.

Kā LETA jau ziņoja, vairāki tūkstoši Kirgīzijas opozīcijas demonstrantu ceturtdienas rītā devās gājienā gar valdības ēku, kurai pagāja garām bez jebkādiem incidentiem. Protestētāju skaits tobrīd sasniedzis apmēram septiņus tūkstošus.

Demonstranti nesa transparentus, pieprasot prezidenta Askara Akajeva atkāpšanos. Gājiena organizētāji pirms tam vērsās pie opozicionāriem no vietējās slimnīcas jumta. Gājienam tuvojoties, valdības namu apjoza divas kolonnas smagi bruņotu miliču. Skandējot: «Nost Akajevu», demonstranti pagāja garām valdības ēkai, nemēģinot pārraut drošības kordonu ap to. Kad opozicionāri gāja pa Biškekas galveno ielu valdības ēkas virzienā, viņus apsveica daudzi vietējie iedzīvotāji. Visur redzami pret Akajevu vērsti lozungi.

Kā jau ziņots, jaunieceltais Kirgīzijas iekšlietu ministrs Kenešbeks Dušebajevs ceturtdienas rītā aicināja opozīcijas protestētājus atturēties no vardarbības, solot, ka Bruņotie spēki neatklās uguni «pret miermīlīgiem demonstrantiem».

«Man ir informācija, ka liels skaits protestētāju ieradušies šeit, lai piedalītos protesta akcijās Biškekā. Mēs [viņiem] pieprasām neko neiznīcināt, nelaupīt, nelauzties valsts iestāžu ēkās un veikalos. Es nekad nedošu pavēli lietot ieročus pret miermīlīgiem cilvēkiem,» žurnālistiem paziņoja Dušebajevs, kas pazīstams kā stingrās līnijas piekritējs.

Ministrs arī paziņoja, ka viņa rīcībā ir informācija par milicijas spēkiem, kas pārgājuši opozīcijas pusē «savas pārliecības dēļ vai piespiedu ceļā».

Trešdien Kirgīzijas prezidents Askars Akajevs nomainīja iekšlietu ministru un ģenerālprokuroru, un jau dažas stundas vēlāk Kirgīzijas omonieši ar spēku izklīdināja opozīcijas demonstrantus, galvenokārt studentus, kas centās izlauzties līdz valdības ēkai galvaspilsētā Biškekā. Vairāki protestētāji tika arestēti.

Opozīcija, kas valsts dienvidos pārņēmusi savā kontrolē dažas pilsētas, pieprasa Akajeva atkāpšanos un neseno parlamenta vēlēšanu rezultātu anulēšanu, uzskatot tos par viltotiem. Akajevs, kas atrodas pie varas 14 gadus, noraidījis abas šīs prasības, tomēr pieļāvis iespēju, ka dažos reģionos vēlēšanu rezultāti var tikt pārskatīti. Vienlaikus viņš brīdinājis, ka jebkāds mēģinājums atkārtot Ukrainas «oranžo revolūciju» var izraisīt pilsoņu karu.

Kirgīzijas valdība atcēlusi ceturtdien ieplānoto premjerministra Nikolaja Tanajeva vizīti valsts otrajā lielākajā pilsētā Ošā, lai tiktos ar opozīcijas pārstāvjiem, kas pārņēmuši pilsētu savā kontrolē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp