Dažas Latvijas bankas, reaģējot uz vakardienas ASV Valsts kases lēmumu, paziņojušas par maksājumu ASV dolāros, kuri adresēti «VEF bankai» un «Multibankai», pieņemšanas pārtraukšanu.

AS «BTB» Korespondējošo attiecību daļa paziņojusi, ka, pamatojoties uz saņemto informāciju no ASV Valsts kases, sākot ar šodienu vairāk netiks pieņemti izpildei maksājumi ASV dolāros, kas adresēti «Multibankai» un «VEF bankai», kā arī to klientiem.

Arī «LATEKO bankas» sabiedrisko attiecību vadītājs Ramils Kadirovs informēja, ka ar «Multibanku» tiks pārtrauktas korespondējošās attiecības. Savukārt ar «VEF banku» nekādas sadarbības līdz šim nav bijis.

AS «Rietumu bankas» sabiedrisko attiecību speciāliste Eleonora Gailiša pateikt, vai patlaban banka pieņem aizdomās turamajām bankām adresētos maksājumus, nevarēja, taču uzsvēra, ka banka savā turpmākajā darbībā ņems vērā ASV Valsts kases paziņojumu.

Kā aģentūru LETA informēja AS «Hansabanka» sabiedrisko attiecību vadītājs Arturs Eglītis, pagaidām banka turpinās pieņemt maksājumus jebkurā valūtā uz šīm bankām, kamēr tām būs attiecīgie korespondējošie konti.

Arī «SEB Latvijas Unibanka» sabiedrisko attiecību vadītājs Haralds Burkovskis norādīja, ka patlaban banka nav gatava radikālām pārmaiņām, un, kaut gan attieksme pret ASV Valsts kases paziņojumu ir nopietna, standarta maksājumus no klientiem banka turpinās pieņemt. Ja aizdomās turamās bankas izteiks idejas ieviest jaunus pakalpojumus, tie gan tiks būtiski izvērtēti.

Savukārt AS «Parex banka» sabiedrisko attiecību vadītājs Viktors Zaķis norādīja, ka banka jau sen ir pārtraukusi sadarbību ar šīm divām bankām.

AS «Trasta komercbanka» sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Jurgele norādīja, ka patlaban banka gaida oficiālo informāciju no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas. Nākamnedēļ tiks sasaukta bankas Kontroles komitejas ārkārtas sanāksme šā jautājuma izskatīšanai un lēmumu pieņemšanai.

AS «Latvijas Krājbanka» un «Nordea banka» ar abām bankām līdz šim nav sadarbojusies.

AS «VEF banka» pārstāvis Pēteris Gubko uzsvēra, ka bankas darbību maksājumu pieņemšanas pārtraukšana būtiski neietekmēs, jo pat korespondējošais konts, caur kuru notiek maksājumi Amerikas bankā, pagaidām nav slēgts.

Kā ziņots, ASV Valsts kase divas Latvijas bankas — «VEF banku» un «Multibanku» — novērtējusi kā finanšu institūcijas, kas rada «primāras bažas par naudas atmazgāšanu». Saistībā ar šo lēmumu ASV Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ierosinājis pieņemt noteikumus, kas aizliegs ASV finanšu institūcijām atvērt, uzturēt, administrēt vai pārvaldīt jebkādus šo divu banku korespondentkontus ASV.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp