Ar dažādām akcijām ASV prezidenta Džordža Buša vizītes laikā par sevi atgādinās arī viņa politikas pretinieki. It īpaši izcēlušies akcijas «Es par mieru» iniciatori, kas dos iespēju prezidentam pavērties paša mātes attēlos.

Īstenojot akcijas «Es par mieru» pasākumus, ASV prezidenta Dž. Buša vizītes laikā ceļā no lidostas «Rīga» līdz pat pilsētas centram visus piecus brīvos 3 reiz 10 metru lielos reklāmas stendus aizņems dažādi plakāti, kuros ironiski demonstrēta amerikāņu politikas pretinieku attieksme pret šo vizīti. Jau pie lidostas būs redzama miera simbolika ar uzrakstu «Imagine, George» («Iedomājies, Džordž»), «Neatkarīgajai» pastāstīja akcijas iniciators, reklāmas aģentūras «Zoom!» radošais direktors Ēriks Stendzenieks. Arī daudzos centra veikalu un kafejnīcu skatlogos būs plakāti, kuros būs redzama Dž. Buša māte, kas pauž: «Dēls, dēls, vai tad es tevi mācīju nogalināt!», klāstīja Ē. Stendzenieks. Šādus pat A1 formāta plakātus savu «slēgtajā zonā» esošo dzīvokļu logos varēs ievietot arī jebkurš rīdzinieks. «Manuprāt, tas taču ir skaisti, ja, ierodoties svešā valstī, vari logos redzēt savas sirmās mātes fotogrāfiju,» ironizēja akcijas līderis. Drīz tiks atklāta arī interneta mājaslapa [s:7139], kurā «varēs uzzināt, ar ko nodarboties dienās, kad tiec izraidīts no savas pilsētas», informēja Ē. Stendzenieks. Dažādi pasākumi notiks Liepājā, arī Rīgas apkaimē, bet lauku rajonos dzīvojošie tiek «aicināti uzņemt bēgļus no Rīgas».

Akcijā «Es par mieru» iesaistījušies sabiedrībā pazīstami cilvēki: Ē. Stendzenieks ar savu «Zoom!» komandu, Viesturs Kairišs, Regnārs Vaivars, Gundars Āboliņš, Aivars Borovkovs, Aldis Hofmanis, Mārtiņš Ķibers, Ilona Bičevska ar «Avantis» un citi. «Šoreiz šai akcijai nav tādas nolemtības pieskaņas, jo karu Irākā vairs nevar ne novērst, ne atcelt. Taču pie mums ierodas pats galvenais kara vaininieks, un nav nekāda iemesla, lai visa valsts priekā nostātos miera stājā un līksmi atspiestos. Lai citas valstis redz, ka Latvija ir demokrātiska valsts,» skaidroja Ē. Stendzenieks. Interesanti, ka pagājušajā nedēļā viņš bija manāms ASV vēstniecībā Latvijā. «Jā, veicu nekaunības augstāko kalngalu — dabūju vīzu [iebraukšanai ASV] uz desmit gadiem!» atzina radošais direktors.

Dž. Buša vizītes laikā gaidāmas vēl dažas protesta akcijas. Rīgas pilsētas izpilddirektors Ēriks Škapars devis atļauju Raulam Reinaļdo Sančesam (nacionālboļševiku atbalsta organizācijas NBP vadītājam) Grīziņkalna parkā 7. maijā no pulksten 12 līdz 13 rīkot sapulci. Tās mērķis — «protestēt pret ASV prezidenta ārējo politiku». Sākotnēji tā pieteikta pie ASV vēstniecības, taču «savstarpējās vienošanās rezultātā» norises vieta mainīta, informēja Rīgas domes sabiedrisko attiecību speciālists Dzintars Zaļūksnis.

Vēl pašvaldībā pieteiktas divas jauniešu organizāciju kopā ar vides aizstāvjiem rīkotās akcijas — 11. novembra krastmalā un Mežaparkā, pie zoodārza. Dz. Zaļūksnis paskaidroja, ka drošības zonas perimetrā akciju rīkošana netiek ļauta, bet pasākuma Mežaparkā saskaņošana vēl tiek vērtēta. Jaunatnes sociāldemokrātu savienības vadītājs Ansis Dobelis atzina, ka organizatori būtu priecīgāki, ja pasākumu varētu rīkot krastmalā, taču neoficiāli jau esot zināms, ka Drošības policija to neesot ļāvusi. Akcija varētu notikt 7. maijā, no pulksten 10 līdz 14, pie zoodārza. Pieteikumā norādītais piketa mērķis ir «par mieru, demokrātiju un videi draudzīgu politiku». Citi dažādu akciju rīkotāji domē pagaidām nav vērsušies, informēja Dz. Zaļūksnis. To darīt vēl ir laiks tikai līdz šīs darba dienas beigām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp