Putina inaugurācijas priekšvakarā "Krievijas elites" pārstāvji apspriež, kuru amatpersonu krēsli šūpojas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas diktators Vladimirs Putins.
Krievijas diktators Vladimirs Putins. Foto: Artyom Geodakyan/AP

Kara noziedznieka Vladimira Putina nākamās inaugurācijas priekšvakarā, kas paredzēta 7. maijā, "Krievijas elites" pārstāvji sāka vēl aktīvāk apspriest baumas par to, kas (un kādos amatos) iekļūs atjaunotajā valdībā, vēsta  Krievijas neatkarīgais izdevums "Meduza".

Krievijas prezidenta administrācijai tuvs avots notiekošo raksturo šādi: "Daudzu noskaņojums nav gluži satraukts, bet gan saspringts. Daži cer uz paaugstināšanu amatā, daži ir noraizējušies par pārcelšanu uz mazāk augstu amatu. Kopumā daudziem cilvēkiem pietrūkst pārmaiņu."

Pēc sarunu biedra teiktā, pēdējās nedēļās Krievijas amatpersonas un uzņēmēji jebkuru, pat visnenozīmīgāko notikumu uztver nākotnes pārkārtojumu gaismā. To pašu apgalvo arī pašreizējam Krievijas valdības sastāvam tuvs avots: "Putins stāvēja baznīcā ar [Maskavas mēru Sergeju] Sobjaņinu un par kaut ko runāja - uzreiz apsprieda, ka tas nav velti. Lai gan viņi vienmēr dievkalpojumos stāv blakus. Valsts dome sēdi par premjerministra apstiprināšanu pārcēla no 8. maija uz 10. maiju, un tas nozīmē, ka viss ir neskaidrs."

Abi sarunbiedri norāda, ka uz šī fona ir pastiprinājušās baumas par valdības vadītāja maiņu - piemēram, par to pašu Sergeju Sobjaņinu vai prezidenta administrācijas vadītāja vietnieku Sergeju Kirijenko, kurš patiešām vēlas mainīt savu amatu. Tajā pašā laikā "Meduza" avoti apšauba, ka Mihails Mišustins atkāpsies no valdības vadītāja amata. Kāds avots parlamenta kancelejā Meduza pastāstīja, ka deputāti jau tagad ir pārliecināti, ka 10. maijā viņiem nāksies "apstiprināt Mišustinu".

Saskaņā ar trīs "Krievijas elitei" tuvu stāvošu avotu teikto, sagaidāms, ka pārējie galvenie valdības locekļi saglabās savus amatus. Tomēr joprojām notiks selektīvas izmaiņas. Piemēram, par "praktiski pabeigtu darījumu" tiek uzskatīta premjerministra vietnieka ekonomikas jautājumos Andreja Belousova demisija. Galvenie kandidāti uz viņa amatu ir "VEB" vadītājs Igors Šuvalovs (Belousovs, iespējams, ar viņu apmainīsies amatiem) un prezidenta palīgs, bijušais ekonomikas attīstības ministrs Maksims Oreškins.

"Meduza" sarunbiedri norāda, ka dažām amatpersonām šķiet īpaši svarīgi ieņemt pēc iespējas augstāku amatu tieši tagad. Pēc Krievijas valdībai tuvu stāvoša avota teiktā, šādi kandidāti vēlas "nokļūt pēc iespējas tuvāk tronim", jo uzskata, ka šis prezidenta amats varētu būt pēdējais 71 gadu vecajam Putinam. "[Viņuprāt], vertikālas pārmaiņas ir neizbēgamas.

Tas nozīmē, ka jums ir jābūt tuvāk lēmumu pieņemšanas vietai," skaidro avots. Pēc viņa teiktā, starp šādiem "saprotošiem cilvēkiem" esot vairāki augsta ranga reģionu ierēdņi, kuri vēlas doties strādāt uz Maskavu.

Saskaņā ar diviem "Meduza" avotiem, kas tuvi prezidenta administrācijai un Krievijas valdībai, cita starpā amatu vēlas mainīt vicepremjers un prezidenta sūtnis Tālo Austrumu apgabalā Jurijs Trutņevs un Kemerovas apgabala gubernators Sergejs Cviļevs (Putina māsasmeitas Annas Cviļevas vīrs). Sarunbiedri pieļauj, ka Civilevs varētu vadīt kādu no ministrijām, piemēram, enerģētikas vai dabas resursu, bet Trutņevs teorētiski varētu iegūt kādu no vadošajiem amatiem prezidenta administrācijā.

Iepriekš Kremlim pietuvināti Meduza sarunu biedri sacīja, ka no amata varētu atkāpties arī premjerministra vietniece sociālajos jautājumos Tatjana Golikova. Laikraksts Vedomosti pieļāva lauksaimniecības un vides jomu pārraugošās vicepremjerministres Viktorijas Abramčenko atkāpšanos (Meduza avoti apstiprina šo informāciju), bet Important Stories rakstīja par iespējamo ekonomiskās attīstības ministra nomaiņu - Maksima Rešetņikova vietā it kā varētu stāties Ņižņijnovgorodas apgabala vadītājs Gļebs Ņikitins.

Saskaņā ar Krievijas Federācijas valdībai tuvu stāvoša avota teikto, šī pārkārtošana patiešām ir “ļoti ticama” - pirms stāšanās gubernatora amatā Ņikitins strādāja par rūpniecības ministra vietnieku un esot “aizbraucis uz Ņižniju ar cerību, ka tiks atgriezts ar paaugstinājumu”.

Tomēr pēdējās nedēļās visaktīvāk tiek apspriesta iespējamā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu demisija. Daži eksperti uzskata, ka uz to varētu norādīt viņa vietnieka Timura Ivanova, kurš tiek turēts aizdomās par korupciju, aizturēšana. Tomēr Kremlim pietuvināti Meduza avoti uzsver, ka viņu rīcībā nav ticamas informācijas, ka Šoigu atkāpšanos patiešām varētu gatavot - un uzskata, ka viņam joprojām ir iespēja “strādāt savā amatā”: “Vismaz līdz šī posma beigām ITS [t.i., Krievijas armijas ofensīva]”.

Tajā pašā laikā Kremlim un Krievijas Federācijas valdībai pietuvināti sarunu biedri nesaista lielas cerības uz pozitīvām pārmaiņām Putina jaunajā termiņā. Pēc viena no prezidenta administrācijai tuvu stāvoša avota teiktā, "viss jau sen ir skaidrs: konservatīvisms, visu citādi domājošo izspiešana, pagrieziens uz Austrumiem, karš un ļoti ticama uzvara". Tajā pašā laikā viņš norāda, ka viņa prognoze ir aktuāla tikai tik ilgi, kamēr “prezidents ir dzīvs un vesels”. “Nav jēgas prognozēt, kas notiks, ja kaut kas notiks,” viņš saka.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu