Foto: EPA-AFI

Mazāku vai plašāku teroristu uzbrukumu Londona jau gaidīja, un tas bijis neizbēgami. Pilsēta teroristu uzbrukumam jau bija gatava, par to liecina palīdzības dienestu darbība un cilvēku salīdzinošais miers. Šādi viedokļi izskanēja pēc ceturtdien notikušajiem terora aktiem.

::: [s:8354]
:::
[s:8355]
::: [s:8356]
::: [s:8357]
::: [s:8358]
::: [s:8359]

Ceturtdien notikušajos terora aktos dzīvību zaudēja vismaz 38 cilvēki, bet apmēram 700 guvuši ievainojumus, daudzi no tiem smagus. Šis bija vistraģiskākais atgadījums Londonas vēsturē miera laikā.

Kā teikts jaunākajā policijas oficiālajā paziņojumā, septiņi cilvēki nogalināti metro stacijā pie Liverpūlstrītas, 21 cilvēks zaudējis dzīvību Kingskrosā, bet septiņi — Edžveirrodā. Trīs cilvēki gāja bojā sprādzienā autobusā.

Iespējams, mirušo skaits pieaugs, jo daudzi ievainotie esot kritiskā stāvoklī, paziņoja policija.

Neoficiāli avoti vēsta, ka mirušo skaits varētu trīskāršoties, jo cietušo vidū esot ļoti daudz cilvēku, kuri atrodoties galēji kritiskā stāvoklī. Savukārt kādā sprādziena vietā iebrukusi daļa metro tuneļa. Glābēji izteikuši bažas, ka zem gruvešiem varētu atrasties vēl desmitiem bojāgājušo.

«Pēc 11. septembra notikumiem Ņujorkā ikviens saprata, ka agri vai vēlu tas varētu notikt arī šeit — Londonā. Bet ar laiku tas piemirstas. Notikušais pierādīja, ka mēs šeit tomēr neesam drošībā. Tas var notikt jebkurā brīdī,» aģentūrai «Reuters» teica kāds speciālists.

Tikmēr Skotlendjards sācis pētīt iespējamos pierādījumus, kas varētu norādīt uz teroristu pēdām. Policija īpaši uzmanīgi pēta video novērošanas kameru uzņemtos attēlus. Policija izteikusi versiju, ka, visticamāk, metro vilcienos sprādzienos izmantotas bumbas ar laika degli. Policija uzskata, ka bumbas ar laika mehānismu tikušas uzstādītas arī autobusos, taču aculiecinieki vēsta, ka uzspridzinājies terorists pašnāvnieks.

Britu policija jau paziņojusi, ka uzbrukumus, visticamāk, sarīkojuši tieši «Al Qaeda» kaujinieki, taču tā nav saņēmusi nekādu brīdinājumu, ka gaidāms uzbrukums. «Tā ir raksturīga iezīme «Al Qaeda» uzbrukumiem,» paziņoja britu aizsardzības sekretārs Džeks Strovs.

Ceturtdien atbildību par sarīkotajiem terora aktiem uzņēmās agrāk nezināms islāmistu grupējums ««Al Qaeda» Eiropas džihāda slepenā grupa». Tās izplatītais paziņojums tika izvietots kādā islāmistu mājas lapā. Paziņojumā grupējums pieprasīja Itālijai un Dānijai nekavējoties izvest spēkus no Irākas un Afganistānas, netieši brīdinot šīs valstis par iespējamiem uzbrukumiem.

Tikmēr Islāmisko cilvēktiesību komisijas vadītāji aicināja musulmaņus tuvākajās dienās palikt mājās, lai izvairītos no liekiem saspīlējumiem. Lielbritānijā dzīvo 1,6 miljoni musulmaņu. Lielbritānijas Musulmaņu padome ir nosodījusi uzbrucējus.

Piektdien Londonā jau darbojas vairākums metro līniju, taču divas līnijas un Kingskrosas stacija būs joprojām slēgta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp