Ceturtdien Londonā notikušajos sprādzienos ir cietusi viena Latvijas iedzīvotāja — viņa guvusi nelielu galvas traumu un pašlaik pēc nakti ilgas uzraudzības slimnīcā ir izrakstīta no ārstniecības iestādes.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Atis Lots, Latvijas institūcijas līdz šim saņēmušas informāciju tikai par vienu cietušo no Latvijas, kurš bija nokļuvis slimnīcā pēc vakar Londonā notikušajiem sprādzieniem. Cietusī no Latvijas guvusi «tikai vieglu galvas sasitumu», tāpēc jau šorīt izrakstīta no slimnīcas.

Kā aģentūrai LETA sacīja Latvijas vēstnieks Lielbritānijā Indulis Bērziņš, cietusī persona ir sieviete. «Trauma nav liela,» apstiprināja vēstnieks. Lielbritānijas Ārlietu ministrija joprojām nav sniegusi informāciju par latviešiem, kas varētu būt atradušies sprādzienu rajonā, taču informācija tiek vākta ļoti intensīvi. «Mēs darām, ko varam,» sacīja diplomāts.

Latvijas vēstniecība Lielbritānijā un Ārlietu ministrija izveidojusi sarakstu ar 74 Latvijas iedzīvotāju vārdiem, kuri potenciāli būtu atradušies Londonā sprādzienu laikā, bet līdz šim saviem radiniekiem vai valsts iestādēm nav devuši ziņas par savu situāciju. Saraksts tiks nosūtīts Lielbritānijas drošības dienestiem.

Lielbritānijas varas iestādes joprojām apskata cietušos un veido sarakstus. Oficiālā informācija liecina, ka aptuveni 40 cilvēku ir gājuši bojā, bet vēl daži desmiti smagi ievainoti, no kuriem daži ir kritiskā stāvoklī. Citi avoti gan sniedz informāciju par lielāku bojāgājušo skaitu. Terora aktos ir cietuši vairāki simti cilvēku.

Lielbritānijas Ārlietu ministrija pēc datu apkopošanas katras valsts vēstniecību informēs atsevišķi par attiecīgās valsts pilsoņiem.

Latvijas vēstnieks Lielbritānijā pauda izbrīnu par Lielbritānijā dzīvojošajiem latviešiem, kuri joprojām tiek meklēti un nav devuši ziņas par sevi. «Ir pārsteidzoši, ka ļaudis Latvijā tik dzīvi interesējas par saviem šeit esošajiem tuviniekiem, bet tie neuzskata par vajadzīgu pat piezvanīt,» sacīja Bērziņš. Vēstnieks arī aicināja visus latviešus, kas ieradušies Londonā uz ilgāku laiku, informēt par to vēstniecību.

Ārlietu ministrija Latvijas iedzīvotājus aicina sazināties ar tuviniekiem un paziņām Londonā, lai noskaidrotu, vai viņi nav cietuši sprādzienos. Par personām, kuras varētu atrasties sprādzienu notikumu vietās vai par kurām ir aizdomas, ka tās ir cietušas, visu diennakti var ziņot par tālruni 9287398 vai arī 7016364 darba laikā.

Starptautisko teroristu mērķis ir izraisīt atklātu sadursmi starp kristīgo civilizāciju, ko pārstāv Rietumu valstis, un islāma pasauli, uzskata Latvijas vēstnieks Lielbritānijā. «Arī pēc vakar notikušā terora akta viņiem tas nav izdevies,» šādu pārliecību aģentūrai LETA pauda Bērziņš. Pēc vakar Londonā notikušajiem terora aktiem Lielbritānijas varas iestādes aicinājušas iedzīvotājus nevērsties pret musulmaņiem un nevienādot islāma sekotājus ar teroristiem. Uzstājoties televīzijā, Lielbritānijā plaši pārstāvēto musulmaņu kopienu līderi nosodīja vardarbību, stāstīja Bērziņš.

Daudzi pasaules līderi jau izteikuši līdzjūtību Lielbritānijai par cilvēku upuriem un nosodījuši teroristu rīcību, vēršoties pret nevainīgiem civiliedzīvotājiem.

«Vēlos izteikt dziļas sāpes par cilvēkiem, kas cietuši, kā arī izteikt līdzjūtību Londonas pilsētai un Anglijas tautai,» vakar sacīja Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Pēc viņas teiktā, terorisms ir «gļēva rīcība, kas aklā veidā uzbrūk nevainīgiem cilvēkiem, tā ir bezjēdzīga rīcība, kas nenes rezultātu».

Saistībā ar ceturtdien Londonā notikušajiem terora aktiem šodien Briselē uz ārkārtas sēdi sanāks NATO padome.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp