Viens no Irānas augstākajiem garīdzniekiem ajatolla Ahmads Džannati, kas vada augstāko likumdošanas uzraudzības institūciju Aizbildņu padomi, piektdien izteica pieņēmumu, ka pagājušās nedēļas sprādzienus Londonā sarīkojusi pati Lielbritānijas valdība, lai tā attaisnotu karaspēka atrašanos Irākā un Afganistānā.

Runājot par četru Lielbritānijā dzimušu musulmaņu sarīkotajiem sprādzieniem Londonā, kuros gāja bojā vairāk nekā 50 cilvēku, ajatolla izteicās, ka britiem notikušajā būtu jāvaino pašiem sevi.

«Viens iespējamais vaininieks ir «Al Qaeda». Bet kas tai deva stimulu? «Al Qaeda» — tie ir Bušs un Blērs. Jātiesā būtu viņi, «Al Qaeda» tēvi,» viņš sacīja, norādot, ka uzskata ASV un Lielbritānijas līderus par netiešiem karojošā islama veicinātājiem.

«Otra varbūtība ir tāda — britu režīms varēja sarīkot sprādzienus pats, jo ir visvairāk ieinteresēts. Viņi grib attaisnot savu klātbūtni Irākā un Afganistānā. Viņi saka cilvēkiem — ja mēs neapkarosim terorismu, kaut kas tāds var notikt arī ar jums,» izteicās irāņu garīdznieks, runājot piektdienas dievkalpojumā Teherānā.

Džannati izteikumi saskan ar viedokli, kuru paudusi Irānas radikālā prese, kas rakstīja, ka terora uzbrukumi Londonā izskatās pēc Lielbritānijas valdības sazvērestības, kurā mērķis varētu būt attaisnot represijas pret musulmaņiem un militāro klātbūtni Irākā un Afganistānā.

Lielākā daļa šo sazvērestības teoriju vērstas pret Lielbritāniju, kas Irānā tiek dēvēta par «veco lapsu».

Šīs attieksmes sākums meklējams vēl deviņpadsmitā gadsimta Persijā, kur krievu un britu aģenti sacentās, kura valsts iegūs kontroli pār ceļiem uz Indiju, un līdztekus militāriem līdzekļiem laida darbā diplomātiskās intrigas, kas iegāja vēsturē ar apzīmējumu «Lielās spēles».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp