Foto: EPA-AFI

Londonas policijas priekšnieks ceturtdien paziņoja, ka Lielbritānijā joprojām varētu būt spridzinātāju grupas, kuras varētu veikt terora aktus, kas līdzīgi tiem, kuri satricināja valsts galvaspilsētu pēdējo nedēļu laikā, lai gan ir arestēti vēl deviņi cilvēki saistībā ar pagājušajā nedēļā neveiksmīgajiem terora aktu mēģinājumiem Londonas transporta sistēmā.

Komisārs Aiens Blērs norādīja, ka londoniešiem paveicies, jo 21. jūlijā bumbas trīs metro vilcienos un pasažieru autobusā nav pilnībā eksplodējušas. Viņš piebilda, ka trīs tiešie terora aktu mēģinājumi izpildītāji joprojām atrodas brīvībā.

«Ir iespējams, ka tie, kas atrodas brīvībā, atkal dos triecienu. Joprojām arī iespējams, ka pastāv arī citas grupas, kas spēj un vēlas vēlreiz dot triecienu,» policijas amatpersonu tikšanās laikā atzina Blērs.

Neveiksmīgi uzbrukumi sekoja tieši divas nedēļas pēc tam, kad četros sprādzienos Londonas metro un pilsētas autobusā tika nogalināti 52 cilvēki. Saskaņā ar policijas datiem šos sprādzienus sarīkoja četri Lielbritānijas pilsoņi musulmaņi, kuriem bija saistība ar «Al Qaeda».

Divi uzbrukumu viļņi likuši pilsētā ieviest paaugstinātus drošības pasākumus, un policija joprojām atrodas paaugstinātā gatavībā.

«Tā nebija B komanda. Viņi nav amatieri,» norādīja Blērs, runādams par otro teroristu grupu. «Viņi kļūdījās, viņi tikai vienreiz kļūdījās, un mums ļoti paveicās.»

Tajā pašā laikā policija Tūtingā Londonas dienvidos ceturtdienas rītā arestēja deviņus vīriešus. Tādējādi saistībā ar 21. jūlija terora aktu mēģinājumu aizturēti jau 20 cilvēki.

Policija ziņo, ka starp deviņiem aizturētajiem nav trīs tiešo izpildītāju, kuri joprojām tiek meklēti. Viens no domājamajiem spridzinātājiem tika aizturēts jau trešdienas rītā.

Varas iestādes cer, ka 24 gadus vecā Jasina Hasana Omara arests dos izšķirošu pavērsienu pārējo trīs aizdomās turamo atrašanai.

Blērs pavēstīja, ka policija caurlūkojusi 15 000 novērošanas kameru ierakstu, nopratinājusi 1800 liecinieku un saņēmusi 5000 ziņojumu pa pretterorisma vienības karsto tālruni.

Laikrakstu pirmajās lapaspusēs redzami lieli attēli ar bumbu, kas atrasta automašīnā, kuru bija izīrējis viens no 7. jūlija spridzinātājiem. Attēlā redzama ar naglām pildīta pudele, kurai eksplozijas brīdī būtu bijis jādarbojas kā šrapnelim.

Policijas pārstāvis tomēr noliedza ziņas, ka automašīnā būtu atrasti 16 lietošanai gatavi spridzekļi. Bez naglu bumbas policija atklājusi sprāgstvielu un citu komponentu pēdas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp