Foto: AFI/Aigars Jansons

Latvijai ir ļoti lielas iespējas iegūt tiesības 2006. gadā Rīgā rīkot nākamo Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) galotņu tikšanos. Kā žurnālistiem sacīja premjers Aigars Kalvītis (TP), šādu informāciju viņš nesenās vizītes ASV laikā saņēmis no vairākām šīs valsts amatpersonām.

Arī informācija, ko aģentūrai LETA izdevies iegūt Latvijas ārlietu, iekšlietu un aizsardzības resorā, kā arī Valsts prezidenta dienestos, liecina: lai gan oficiāls lēmums par nākamā NATO sammita norises vietu vēl nav paziņots, pastāv liela iespēja, ka alianses augstākā līmeņa līderu sanāksme notiks Rīgā.

Aizsardzības ministrijas amatpersonas neformālās sarunās par NATO gaidāmo sanāksmi bieži lieto terminu «Rīgas sammits», bet iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons (LPP) šo pasākumu līdztekus pasaules hokeja čempionātam minējis kā pamatojumu plānotajām lielajām investīcijām drošības pasākumu īstenošanai.

Tomēr oficiālu apstiprinājumu tam, ka sanāksme notiks Rīgā, Latvijas amatpersonas pagaidām nesniedz. Noris sarunas, taču oficiālas informācijas, ka galotņu tikšanās notiks tieši Rīgā, pagaidām nav, aģentūrai LETA nesen sacīja Valsts prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga. «Katrai NATO dalībvalstij jābūt gatavai uzņemt pie sevis visus alianses līderus,» piebilda prezidentes pārstāve.

Pēc Rozenbergas teiktā, konkrētas atbildes būs zināmas tad, kad alianses vadība izlems, kāda līmeņa sammits jārīko un par kādiem jautājumiem tas būs. Tad arī tikšot izlemts, kur sanāksme notiks.

NATO organizē dažādu līmeņu sanāksmes — tās mēdz notikt speciālistu, ārlietu un aizsardzības ministru, kā arī augstāko valsts vadītāju līmenī. Nav noteiktu termiņu, kad galotņu tikšanās jārīko — to alianse izlemj, ievērojot politisko nepieciešamību.

Lai panāktu, ka sammits notiek Rīgā, Latvijas delegācija sāka aktīvi darboties jau iepriekšējās sanāksmes laikā, kas notika Stambulā 2004. gada jūnijā.

Galotņu sanāksmi 2006. gadā ir gatava uzņemt arī Portugāle.

Pēc Rozenbergas teiktā, sammiti notiek dažādās valstīs, īpaši tas attiecas uz augstākā līmeņa sanāksmēm. To laikā parasti saskaras alianses vajadzības un konkrētās valsts intereses.

Patlaban nav zināms konkrēts datums, kad NATO galotņu tikšanās varētu notikt. Pēc neoficiālas informācijas, tā plānota nākamā gada septembrī.

Ministru prezidenta biroja vadītājs Jurģis Liepnieks aģentūrai LETA pirms divām nedēļām sacīja, ka, ņemot vērā lielos sagatavošanās darbus, valstij, kurā notiks NATO galotņu sanāksme, tas būtu jāzina vismaz gadu iepriekš.

Ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP) aģentūrai LETA jau iepriekš atzina, ka iespēja Latvijai kļūt par NATO galotņu tikšanās rīkotāju nav maza.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp