Armijas čalis Džeimss Blants

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reklāmas foto

«You’re Beautiful» dziedātājs Džeimss Blants izskatās pēc tipiska rokera: tāds paspūris, neskuvies un ļooti simpātisks.:) Taču vēl pavisam nesen viņš bija tipisks armijas čalis — kapteinis Blants ir pat vadījis 30 000 cilvēku lielu karaspēku miera misijas uzdevumos Kosovā!

Džeimsa biogrāfijā teikts, ka visi Blantu ģimenes vīrieši bijuši karotāji jau kopš 10. gadsimta (!), kad Dānijas karalis Gorms Vecākais nosūtījis savu dēlu cīnīties uz Angliju. Britu tabloīds «Daily Star» apgalvo, ka pastāvot pat reāla iespēja, ka Džeimss varētu būt viens no Anglijas karaļa Henrija VIII pēctečiem!! Viņa uzvārds patiesībā rakstās kā «Blount» (bet rakstību «Blunt» puisis pieņēmis, lai šovbiznesa industrijas pārstāvjiem un faniem būtu vieglāk izrunāt šo vārdu), savukārt Besija Blanta (Bessie Blount) bijusi viena no Henrija VIII favorītēm… «Spriežot pēc Džeimsa ģimenes labā materiālā stāvokļa, vietas Anglijā, kur viņš ir dzimis un šā uzvārda retās izplatības, pastāv liela iespēja, ka viņi ir saistīti,» uzskata kāds no dzimtas koku pētniekiem. Mūziķa draugi gan par šo jaunumu uzjautrinās un saka: Džeimss smies, vēderu turēdams, kad atklās, ka patiesībā ir Henrija VIII radinieks.:)

Karalienes miesassargs
Džeimss piedzima armijas hospitālī Hempšīrā 1978. gadā. Viņš apmeklēja internātskolu Hārovā, 16 gadu vecumā ieguva pilota licenci («Es varu vadīt jebkuru viendzinēja lidaparātu.»), tad iestājās Bristoles universitātē, bet vēl pēc kāda laika prestižajā Sandhērstas militārajā akadēmijā, kur mācījušies arī daudzi britu karaļnama pārstāvji, tostarp princis Čārlzs un princis Harijs. Pēc studijām Sandhērstā Džeimsu uzņēma karaliskās jātnieku gvardes rindās, un viņš savā spožajā uniformā ir pildījis karalienes miesassardzes pienākumus un pavadījis pēdējā gaitā Karalieni Māti. Džeimss arīdzan labi zina, kā jūtas puiši skaistajos mundieros, stāvot sardzē pie Vaitholas, kur viņiem līdzās fotografējas tūristi.:) Viņš pats kādu laiku ir bijis viens no viņiem! He-he, meklējiet nu rokā savu Londonā pabijušo draugu un radu bildes — varbūt kāds no tiem pirms četriem pieciem gadiem ir nobildēts kopā ar tagad slaveno Džeimsu Blantu!:)

Nenovēršamais ceļš pretī armijai
Blants uzdienēja līdz kapteiņa pakāpei un bija pirmais britu virsnieks, kurš 1999. gadā Prištinā (Kosovas galvaspilsētā) ieveda NATO miera misijas karaspēku.
«Līdzīgi kā visi citi vecāki, arī manējie vēlējās, lai man būtu stabils darbs ar regulāriem ienākumiem un karjeras izaugsmes iespējām,» paskaidro Džeimss. «Bet vienīgais darbs, kādu mans tēvs pazina un pats darīja, bija dienests armijā, tāpēc viņš arī mani mudināja iet šajā virzienā. Tā kā armija sedza manu mācību maksu universitātē, es biju viņiem parādā četrus gadus. Tas, ka iestāšos armijas rindās, bija nenovēršams fakts. Taču es arī zināju, ka agrāk vai vēlāk pievērsīšos mūzikai.
2002. gadā es savu laiku biju nokalpojis un man vajadzēja izlemt, vai turpināt karjeru armijā. Protams, armija vēlējās, lai palieku, bet, ja man vajadzētu atteikties no sava sapņa par mūziķa gaitām, tas būtu vissmagākais lēmums visā manā mūžā! Neviens taču negrib sasniegt 60 gadu vecumu un tad secināt: eh, reiz es gribēju kļūt mūziķis!”

Mūzika ir tikai lieks troksnis
Džeimss uzauga mūziku ne pārāk mīlošā ģimenē. Viņa tēvam mūzika (pat klasiskā) asociējās ar nevajadzīgu troksni, bez kā itin mierīgi var iztikt. Blantiem mājās nebija kārtīga mūzikas centra, vienīgais CD pleijers atradās tēva automašīnā, un ģimenes fonotēkā bija labi ja kādas trīs plates: Dona Maklīna «American Pie» un vēl pārītis «Beach Boys» albumu.
«Citiem puikām skolā bija krietni plašāka mūzikas ierakstu kolekcija,» smej Blants. «Un viņi mani iepazīstināja ar ļoti dažādu mūziku: «Led Zeppelin», «The Pixies», «Pink Floyd». Nedaudz arī ar Džimiju Hendriksu un «The Doors», un visām tām grupām, par ko tīņi jūsmo šajā vecumā.«
Lai gan Džeimsa tēvam mūzika nešķita svarīga, mamma atbalstīja, ka dēls apmeklē klavierspēles nodarbības (no 7 gadu vecuma) un fano par moderno mūziku. Džeimsa «Queen» un «Dire Straits» ēru ātri vien nomainīja «Nirvana» epopeja. 14 gadu vecumā viņš pašmācības ceļā sāka apgūt ģitārspēli uz kāda drauga aizdotā instrumenta un drīz pēc tam sacerēja savu pirmo dziesmu. Ja kāds vēlu naktīs internātskolā trinkšķināja ģitāru, tad komandants tūlīt zināja, ka jāiet rāties uz istabiņu, kurā mitinās Blants.:)

Tankā ar ģitāru
Arī dodoties miera misijā uz Kosovu, Džeimss ņēma līdzi savu ģitāru. «Taču es gribētu, lai ierakstu kompānija manā biogrāfijā izdara nelielu labojumu,» bilst Blants. «Mēs nedzīvojām barakās, un es pa naktīm nedziedāju — naktīs mums bija jābūt īpaši klusiem un uzmanīgiem.» Dziesmu «No Bravery» Džeimss patiešām ir sarakstījis, vadot savas dienas Kosovā pie tanka, un arī dziesmā «Cry» ir norādes uz tur pieredzēto un piedzīvoto, taču pārējā albumā Džeimss lielākoties dzied par mīlestību.
Lai gan Džeimss jau trīs gadus ir prom no dienesta, viņš nav aizmirsis par dzīvi armijā, un patlaban norisinās pārrunas par to, ka Džeimss varētu nospēlēt kādu koncertu karavīriem, kas atrodas aktīvajā karadienestā. «Es atceros, ka tolaik, kad dienēju Maķedonijā, pie mums atbrauca Džīns Deividsons kopā ar fona dejotājām. Ja arī es sniegšu koncertu karavīriem, man noteikti vajadzēs līdzi veselu armiju dejojošu meiteņu!:) Tas ir pārbaudīts veids, kā piesaistīt šīs auditorijas uzmanību.:)”

Faktu fails
Bērnībā Džeimss dzīvoja Norfolkas grāfistē Anglijā.
Skolā Džeimsam vislabāk padevās dažādas zinātnes un matemātika.
Pirmās 14 nedēļas Sandhērstā Džeimss pavadīja, guļot uz grīdas blakus savai gultai.:) «Es veselu dienu gludināju palagus un kārtoju segas krokas. Tāpēc nodomāju — pie velna, es labāk gulēšu uz grīdas!”
Džeimsa tēvs ir atvaļināts pulkvedis. Viņš visu savu mūžu ir veltījis armijai un tikai nesen pametis aktīvo dienestu.
Sarakstīt dziesmu «You’re Beautiful» Džeimsu iedvesmojusi viņa ex-draudzene. Kādudien Džeimss viņu nejauši saticis uz ielas kopā ar jaunu mīļoto, un abu mirklīgais acu kontakts pamudinājis vēlāk uzrakstīt šo skaņdarbu.
Blanta vārds joprojām ir atrodams britu armijas rezervistu sarakstā, un nākamo divu gadu laikā viņu vēl var iesaukt atpakaļ dienestā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu