Foto: AFI

Nākamgad Rīga līdzīgi kā ASV prezidenta Džordža Buša vizītes laikā uz pāris dienām atkal varētu atgādināt mirušu pilsētu, jo tās centrā un vecpilsētā būs ļauts uzturēties tikai ļoti svarīgām personām — arvien lielāka ir iespējamība, ka Latvijā notiks NATO augstāko līderu sanāksme jeb sammits. No valsts budžeta tam jau rezervēti 10 miljoni latu.

Jau ierasts, ka šīs sanāksmes neiztiek arī bez masu protestiem, nekārtībām, vardarbības un terorisma draudiem; un Latvijas policisti pretēji politiķiem nav pārliecināti, ka varēs garantēt drošību un kārtību vajadzīgajā līmenī, tāpēc apsver iespēju mudināt NATO valstis, izvēloties sammita vietu, ņemt vērā arī šo faktoru. Rīgas pilsētas Kārtības policijas priekšnieks un Policistu arodbiedrības vadītājs Agris Sūna atzina, ka policijā katastrofāli trūkst resursu — pirmām kārtām cilvēku.

«Ja līdz jaunajam gadam reāli, tiešām būtiski, nevis mazliet situācija neuzlabosies — nenāks jauni cilvēki, policisti ies prom no darba —, būsim spiesti brīdināt NATO valstis, kāda ir situācija Latvijā un ka policija nespēs pilnībā garantēt drošību,» sacīja A. Sūna. «Pagājušajā gadā Minhenē, kur notika sammits, drošības pasākumos bija iesaistīti 13 tūkstoši policistu, kā arī piesaistīta armija. Mums šādā situācijā vajadzētu arī visus ģenerāļus, sekretārus uz ielām izdzīt, bet pietrūktu cilvēku,» piebilda A. Sūna. Arī Valsts policijas priekšnieks Jānis Zaščirinskis iepriekš izteicies, ka policijas vadība ir noraizējusies par to, kā nākamgad nodrošināt sabiedrisko kārtību iespējamās NATO sanāksmes, kā arī pasaules hokeja čempionāta laikā, liecina LETA arhīvs. Divi šādi pasākumi vienā gadā vēl jo vairāk palielinātu likumsargu slodzi.

Savukārt Ministru prezidenta padomnieks Arno Pjatkins uzskata, problēmām ar drošību nevajadzētu būt, jo mūsu spējas to nodrošināt parādītas jau Dž. Buša vizītes laikā. Viņš gan uzsvēra, ka politiskais lēmums par Rīgu kā iespējamo sanāksmes norises vietu, kā arī par laiku vēl nav pieņemts, tāpēc garantijas, ka sammits tiešām Latvijā notiks, nav. Taču, ņemot vērā, ka Portugāle, kas iepriekš arī bija paudusi gatavību sammitu rīkot, savu kandidatūru esot atsaukusi, Latvijas izredzes ir lielas, atzina A. Pjatkins. Ja no sammita rīkošanas atteiktos arī Rīga vai arī to NATO pārstāvji neatzīs par piemērotu, galotņu sanāksme notiks Briselē.

Lēsts, ka NATO sammits Latvijai varētu izmaksāt pārdesmit miljonus latu. 10 miljoni šim nolūkam jau rezervēti, pārējo naudu iecerēts savākt no sponsoriem. Rezervētā summa ir piecas reizes lielāka, nekā iztērēta ASV prezidenta vizītes laikā. Ministru prezidents Aigars Kalvītis iepriekš informējis, ka galvenokārt nauda būšot nepieciešama ēku remontam, piemēram, Dailes teātrim, kurā augstos viesu varētu uzņemt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp