Mūsdienīgs interjers — kā mākslas darbs

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.la.lv

Privātmāja ar plašiem logiem, pusapaļu balkonu, terasi, daudziem konstrukciju izbīdījumiem pārsteidz gan ar savdabīgu arhitektonisko risinājumu, gan unikālu interjeru. Mūsdienīgs iekārtojums ar nelielu minimālisma garšu tapis līdzīgi mākslas darbam, kurā katra lieta harmoniski viena otru papildina.

Romija un Viesturs Andersoni (kuģu aģentūras «Astramar Liepāja K.A» direktors) uz jauno mājokli nelielā privātmāju rajonā Liepājā pārcēlās šoruden. Pirms tam ģimene dzīvoja kādā Liepājas dzīvoklī, taču ar laiku tas kļuva par šauru. Saimniece atzīst, ka nav sapņojusi par privātmāju, taču vīrs uzskatījis — ja reiz iegulda laiku un naudu, tad jāceļ māja.

Idejiski māja dalās divās daļās — pirmajā stāvā izvietotas sociāli aktīvas zonas, bet otrajā stāvā guļamistabas un vannas istaba. Pirmā stāva sabiedriskās telpas plānotas tā, lai tās varētu izstaigāt pa apli. Viesistaba saplūdināta ar priekštelpu un daļēji arī ar virtuvi un ēdamtelpu. Noslēgta ir tikai medību istaba, kas pēc vīra vēlmes veidota klasiskākā stilā, un sarkanajā tonī dominējošā dušas telpa ar tualeti. Otrā stāvā izvietotas istabas divām meitām, saimnieku guļamistaba, viesu guļamistaba un vannas istaba.

Interjera veidošanai arhitektu Agri Padēli-Līnu ieteikuši paziņas. — Pirmajās reizēs Agris tikai klausījās, bet pēc tam ķērās pie darba un visu nolika savās vietās. Brīžiem nesapratu, kāpēc kāda mana ideja un iecere nav piemērota. Pārsteigums bija tualetes sarkanā flīžu grīda. Arī ēdamtelpas zonā Agris ieviesa koši sarkanus akcentus. Agrāk pret sarkano krāsu ieturēju distanci, tāpēc pati šādu toni nebūtu izvēlējusies. Uz iebildumiem Agris pārliecinoši atbildēja: — Tu vēl nezini, kas tev patīk un kas ne. Man atlika uzticēties viņa radošajai izjūtai. Tagad ar iznākumu esmu apmierināta. Bez Agra pieejas interjers neizskatītos tāds kā tagad, — stāsta Romija. Sākumā saimniece arhitekta drošajām idejām iebildusi, taču pēc tam atzina, ka katrs tomēr savu jomu pārzina vislabāk. Ja reiz ir vienošanās ar speciālistu, tad jāļauj viņam strādāt. Turklāt Agra ieceres kopumā tomēr saskanējušas ar saimnieku gaumi un vēlmēm.

Interjera tapšanai izvirzīti galvenie priekšnoteikumi — gaišas, saulainas telpas un saimnieces iecienīto gaiši brūno toņu dominante — guļamistabā un viesistabā. Vēl viens nosacījums — mājas arhitektūrai un interjeram jāatšķiras jau no redzētajiem risinājumiem. Šeit Agra darba stils izrādījies īpaši pateicīgs. — Viņš uzsver, ka katrs interjers ir unikāls, kurā nedrīkst atkārtoties jau izmantotas lietas. Tieši tāpēc katrs viņa darbs ir tik atšķirīgs. Piemēram, mēbeļu veikalos Agris teica: — Nē, šo te nedrīkst! Tas jau ir citā mājā, — atceras Romija.

Par mājas arhitektoniskajiem un konstruktīvajiem risinājumiem saimniekiem jau bija konkrētāks priekšstats. Iepriekš izšķirstīta kaudze arhitektūras žurnālu un apbraukātas vairākas privātmājas gan Liepājā, gan Rīgā. — Noteikti vēlējāmies terasi, kur vakaros dzert tēju, balkonu un stiklotu dienvidu sienu, — teic saimniece.

Sākumā ģimene plānojusi, ka māja varētu būt aptuveni 170 m2 liela, taču, kad arhitektei izstāstīts, cik mājā jābūt istabām, viņa pārliecinājusi, ka jārēķinās ar 240 m2 lielu platību. Dienvidu stikloto sienu arhitekte ieteikusi būvēt pusapaļu. Kā loģisks turpinājums izveidota lokveida siena, kas daļēji atdala viesistabu no virtuves. Ielokā starp sienu un telpas centru — kamīnu — iebūvētas ērtas lokveida kāpnes.

Otrajā stāvā iespaidīgi ir griesti, kas augstākajā vietā sasniedz aptuveni sešus metrus. Tie izvēlēti, lai māja neatgādinātu ierastos kastīšu namus un būtu oriģinālāks konstruktīvais risinājums. Pirmais stāvs ar otro ir atvērts gan kāpņu zonā, gan virs viesistabas atpūtas krēsliem.

Liela nozīme interjera tēla veidošanā ir apdares materiāliem, krāsu niansēm un faktūrām. Mēbelēm un grīdas klājumam izvēlēti dabiski materiāli, bet sienas noklātas ar dažādu toņu tapetēm, kas katrai istabai piešķir individuālu nokrāsu. Saimniecei nav pieņemamas žalūzijas, tāpēc izvēlēti dažādu krāsu un materiālu aizkari, kuri kalpo arī kā interjera dekori.

Apgaismojumu izvietošanai pārdomāta katra nianse — tas ir gan dekoratīvs, gan funkcionāls. Ar lampām gaismas intensitāti var variēt, sākot no klusināta līdz ļoti gaišam. Katrai telpai piemēroti atšķirīga dizaina gaismas ķermeņi. Oriģinālas ir viesistabai pasūtītās rīspapīra lampas. Ar apgaismojumu akcentēti gan konstruktīvie risinājumi — lokveida siena, atvērti griesti u. c. —, gan nosacīti defekti pārvērsti par efektiem. Piemēram, pie vannas istabas augstajiem griestiem piestiprināti ģipškartona griesti, kuros iebūvēta ar vannas ovālo formu saskanīga stikla lampa.

Lai arī saimnieki māju apdzīvo neilgu laiku, Romija atzīst, ka pie tās ātri pieradusi: — Sajūta ir tāda, it kā mēs mājā būtu dzīvojuši visu mūžu. Pirms diviem gadiem, kad ar vīru un bērnu te pastaigājāmies, teicu: šeit gan ir klusi un mierīgi. Droši vien te ir labi dzīvot!

***

Arhitekte: Agita Lieģe

Interjers: arhitekts Agris Padēlis-Līns

Flīzes: «H&L» studija

Kāpnes: SIA «Anga»

Aizkari: salons «Siena»

Virtuve: mēbeles «Larme»

Santehnika: «Villeroy&Bosch»

Medību istaba: «Lex Interior»

Ēdamistaba: plaukti — «Raita»,

venges koka galds un krēsli — «mc2»

Atpūtas stūrītis otrajā stāvā: «Ambiente»

Gaismas ķermeņi: «Megaluks», «Plaza»

Durvis, iebūvējamie skapji, televizora plaukts, vannas istabas mēbeles: «Liepozols»

Vecākās meitas istaba: salons «Kate»

Guļamistaba: «Grīvas mēbeles»

Jaunākās meitas istaba: «mc2»

Viesu guļamistaba: «Larus»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu