Koalīcija būs bez JL

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»/B.Aprāne

Partija «Jaunais laiks» (JL) turpmāk nebūs valdības koalīcijas partnere. Ar šādu lēmumu ceturtdien noslēdzās Ministru prezidenta Aigara Kalvīša un JL tikšanās, kas ilga tikai pusstundu. «Tā vadīt valdību, kā to dara Kalvītis, nevar. Iespējams, drīzumā būs jāizvēlas jauns valdības vadītājs,» sacīja Repše.

Sarunas laikā Kalvītim nebija īstu priekšlikumu, kā risināt radušos saspīlēto situāciju. Premjers vien piedāvāja turpināt strādāt tā, kā līdz šim. JL vadītājs Einars Repše uzsvēra, ka «tas «Jaunajam laikam» nav pieņemams». «Rīt no rīta uz Kalvīša galda būs JL atkāpšanās raksti,» paziņoja Repše.

JL nespēj strādāt šādā valdības koalīcijā ar Latvijas Pirmo partiju (LPP) un Tautas partiju (TP), īpaši ar TP, kas izteikusi atbalstu LPP politiskas cīņas metodēm. «Tā bija kļūda iesaistīties Kalvīša valdībā. Mēs izmēģinājām darbu šādā valdībā, izrādot lielu uzticības avansu,» teica Repše.

Pēc Repšes vārdiem, Kalvītis devis priekšroku LPP, tādējādi izvēloties mazākuma valdības modeli. «Lēmums strādāt mazākuma valdībā ir pretējs jebkurām politiskajām normām,» teica Repše. «Mēs piedāvājām stabilitāti un vairākumu koalīcijā.»

«Nesaprotu konsekvenci JL rīcībā. JL rīkojas bezatbildīgi, jo viņiem ir seši ministri,» teica Kalvītis. Premjers nepiekrīt JL retorikai par LPP, jo tomēr LPP ir strādājusi veiksmīgi, kā piemēru minot partijas sekmīgo darbu Rīgas Domē.

JL valdībā bija seši ministri : ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš, izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete, īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Ainars Latkovskis, aizsardzības ministre Linda Mūrniece, savukārt tieslietu ministriju vadīja  Solvita Āboltiņa, bet īpašu uzdevumu ministrs elektroniskās pārvaldes lietās bija Jānis Reirs.

Līdz ar JL izstāšanos no koalīcijas, Saeimā palikušais vairs tikai 45 balsis Kalvīša valdībai.

«Strādāt griboša mazākuma valdība var izrādīties daudz efektīvāka par uz kašķiem tendētu vairākuma valdību,» pēc tikšanās uzsvēra Kalvītis. «Runāšu ar visiem konstruktīviem spēkiem un deputātiem un mēģināšu nodrošināt vairākumu,» nobeigumā teica Ministru prezidents.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu