Kalvīša likteni izšķīra viena balss

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»/B.Aprāne

Sestdien Saeimas ārkārtas sēdē deputāti atbalstīja septiņu jauno ministru kandidātu ievēlēšanu amatos. Deputāti izteica uzticību premjera Aigara Kalvīša vadītajai valdībai tikai ar vienas balss pārsvaru, jo «par» balsoja 46 deputāti, «pret» bija 34 deputāti, bet desmit deputāti atturējās.

Aizsardzības ministra amatā atgriezīsies Atis Slakteris (TP), Izglītības un zinātnes ministriju vadīs Baiba Rivža (ZZS), ekonomikas ministrs būs līdzšinējais premjera padomnieks Aigars Štokenbergs, par tieslietu ministru ievēlēja Guntaru Grīnvaldu (LPP), Karīna Pētersone tika ievēlēta par īpašu uzdevumu ministri sabiedrības integrācijas lietās, Ina Gudele būs ministre elektroniskās pārvaldes lietās, bet par satiksmes ministru ievēlēja Krišjāni Peteru (LPP).

Septiņu ministru amati kļuva brīvi pēc tam, kad premerjs pieprasīja satiksmes ministra Aināra Šlesera atkāpšanos, bet pēcāk no valdības aizgāja partija «Jaunais laiks». Jaunie ministru amatu kandidāti tika nosaukti piektdienas pēcpusdienā.

«Protams, ir prieks par to, ka izdevies atrisināt šo krīzi, kas izveidojās pēdējās dienās pēc tam, kad no valdības atkāpās «Jaunais laiks». Domāju, ka izvēlētie ministri ir ļoti profesionāli un man ir liels prieks, izdevies tik īsā laikā pierunāt cilvēkus darboties valsts labā. Šodien notikušās debates apstiprināja, ka nekādi iebildumi pret ministru amatu kandidātiem netiek izteikti,» pēc Saeimas ārkārtas sēdes sacīja premerjs Aigars Kalvītis.

Premjers uzskata, ka ir grūti strādāt mazākuma valdībā, tādēļ «jārēķinās uz visu Saeimas deputātu atbalstu un jāmanevrē tajā laukumā, kurā iespējams».

«Šis balsojums apliecināja, ka deputāti ir par stabilitāti parlamentā,» teica Kalvītis. «Neskatoties uz to, ka «Jaunais laiks» ir kļuvuši par opozicionāriem, noteikti stingri iestāsies par valstiskām interesēm, ne savējām.»

Kalvīša valdības nākotni izšķīra viena balss. Tā kā uz Saeimas ārkārtas sēdi bija ieradušies 90 parlamentārieši, tikai vienam «par» nobalsojušajam  deputātam atlika nobalsot «pret» vai atturēties, lai uzticība koalīcijas partiju izvirzītajiem ministru amatu kandidātiem netiktu izteikta.

Kalvīša valdību atbalstīja klātesošie TP, LPP un ZZS deputāti, kā arī Ēriks Jēkabsons un Jānis Jurkāns.

Pret balsoja JL , PCTVL, Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) deputāts Martijans Bekasovs — vienīgais LSP deputāts, kurš bija ieradies uz Saeimas ārkārtas sēdi, kā arī trīs apvienības «Saskaņas centrs» deputāti.

Apvienība «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (TB/LNNK) un neatkarīgie deputāti Māris Gulbis, Aleksandrs Kiršteins un Ināra Ostrovska atturējās no balsojuma.

«Var izrādīties, ka strādāt griboša mazākumvaldība būs strādāt spējīgāka nekā šķietams vairākums,» uzsvēra Ministru prezidents.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu