JL skatīsies valdībai uz pirkstiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmo dienu opozīcijā «Jaunais laiks» jau vadīja bez partijai iepriekš raksturīgās kareivīgās pozīcijas, taču apņēmības pilns darīt visu iespējamo, lai Aigara Kalvīša (TP) valdību sagaidītu grūtas dienas.

Arī sešu JL ministru demisijas raksti, kas piektdienas rītā tika nogādāti premjeram, ietvēra domrakstiem raksturīgas pērles, dažādos veidos nomelnojot Latvijas Pirmo partiju. «Kalvīša valdība vai nu pati nokritīs, vai arī mēs to spiedīsim strādāt un skatīsimies tai uz pirkstiem,» tā partijas turpmāko darbību «Dienai» raksturoja JL frakcijas priekšsēdis Kārlis Šadurskis. JL jau ir bijis opozīcijā Induļa Emša (ZZS) valdības laikā, kad ļoti aktīvi uzmanīja valdības darbību.

JL bijušie ministri atgriezīsies Saeimā, un tad deputātu mandātus zaudēs Māra Ceriņa, Igors Aleksandrovs, Madars Lasmanis, Inese Krastiņa un Anita Kalniņa, kura bija sevišķi enerģiski pieteikusi sevi parlamentā un vadīja Pretkorupcijas komisiju. Amatus nāksies atstāt arī daudziem JL cilvēkiem šīs partijas pārstāvju iepriekš vadītajās ministrijās.

«Mums nebija alternatīvas — jo tuvāk nāktu vēlēšanas, jo vairāk politiskās kultūras bagāžas tiktu izsviests mēslainē,» teica Šadurskis. Viņš solīja, ka JL tomēr necentīsies destabilizēt situāciju un nekādas «trakās idejas» neiesniegs Saeimā, taču iniciatīvas būšot — viena no pirmajām varētu būt arī par iedzīvotāju ienākuma nodokļa pakāpenisku samazināšanu, kur JL viedoklis ar TB/LNNK esot līdzīgs.

Iesniegumos gāna LPP

Izņemot Jāni Reiru, visi pārējie bijušie JL ministri atlūgumā premjeram bija pauduši attieksmi pret Latvijas Pirmo partiju, ar kuru nevēlējās vairs strādāt vienā valdībā. «Man nav pieņemams darbs valdībā kopā ar LPP, kuras darbību raksturo korupcija un tās ministru pakļautībā esošo tiesībsargājošo institūciju izmantošana politisko konkurentu nomelnošanā,» raksta bijušais ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš.

«Mēs neturam ļaunu prātu uz «Jauno laiku» par to, ka partijai grūtā laikā tā ķeras pie citu nomelnošanas, sevi ieceļot svēto kārtā,» sacīja LPP līderis Ainārs Šlesers, lūgts komentēt pret LPP vairākas dienas vērstos JL paziņojumus.

Kalniete distancējas

Savukārt TP viens no līderiem Gundars Bērziņš atzina, ka tikai laiks parādīs, kā uz JL atsauksies lēmums atstāt valdību, par kuru, viņaprāt, atbildība jāuzņemas JL līderim Einaram Repšem un viņa tuvākajiem domubiedriem Edgaram Jaunupam un Danam Titavam.

Iepriekš bija arī izskanējis, ka Repše, pirmdien paziņojot, ka premjeram ir jāizvēlas starp JL un LPP, ir pateicis vairāk, nekā bijis plānots, ar ultimatīvo formu izslēdzot iespējas runāt. Zināms, ka viena no JL līderēm vēlēšanās varētu būt Sandra Kalniete, bet nekas neliecināja, ka viņa būtu piedalījusies šā lēmuma sagatavošanā. Uz jautājumu, kad viņa par to uzzinājusi, Kalniete «Dienai» sacīja: «Es nevēlos skatīties pagātnē, tagad mums jādomā par to, kā strādāsim turpmāk.»

Savukārt Šadurskis, kas pats gan nedēļas sākumā bija slims, apgalvoja, ka jau svētdien partijas vadošie politiķi bija vienojušies, ka pirmdien valdes sēdē ir jāizšķiras par šādu nostāju, lai aizstāvētu Kariņu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu