Bezrūpīgais klaidonis BG

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: akvarium.ru

No klišejām diemžēl neizbēgt. Nu kā gan citādi pašlaik nodēvēt Borisu Grebenščikovu, ja viņš pats grupas «Akvarium» jaunākajam albumam un pašlaik pilnā sparā ritošajai koncerttūrei devis nosaukumu «Bespečnij russkij bradjagga» (Bezrūpīgais krievu klaidonis) un intervijās, atgādinot par daudzajiem koncertiem, sauc sevi un grupas biedrus par ceļiniekiem un klejotājiem.

Uz pavasara pusi, neilgi pēc jauna albuma laišanas klajā, kad tas atrādīts Maskavā vai Sanktpēterburgā, B. Grebenščikovs (viņš arī BG, viņš arī Grebens) parasti ierodas Rīgā – šis gads nebūs izņēmums, un jau trešdien Kongresu namā notiks «Akvarium» šāgada atrādīšanās.

BG ir absolūti neprognozējams, un tāpēc pirmā iepazīšanās ar viņa jaunākajām dziesmām nereti fanos rada neizpratni – kāda muša šim atkal iekodusi? Bija eksperimenti ar regeju, ar latīņu mūziku, bija supersmagais (vismaz koncertā) «Sestra haos», bija vieglprātīgais «Zoom, zoom, zoom...» Kas tagad? Krievu mūzikas apskatnieki runā par atgriešanos pie saknēm, pie īsta krievu roka, un tie, kas dzirdējuši grupas uzstāšanos koncertā, saka, ka priekšplānā beidzot atkal izvirzīta Igora Timofejeva ģitāra. Daži saskatījuši ķeltu mūzikas ietekmes, citi savukārt līksmo par instrumentālajām intermedijām – gluži kā pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu «Akvarium» albumos, piemēram, «Radio Afrika».

Pats BG, protams, nevar iztikt bez filosofijas, sakot, ka viņam dziesmu rakstīšanā palīdzot muzikālās izglītības trūkums – viņš nezinot, kā pareizi rakstīt, un tāpēc katru reizi mācoties to no jauna. «Mēs rīkojamies instinkta vadīti. Mēs esam dzīvnieki. Sen bija laiks saprast: «Akvarium» – tas ir dzīvnieks. «Akvarium» – tas ir mirdzošs zvērs. Spārnots, mirdzošs zvērs. Tas nes jums zāles. Tas nes jums to, kas jums ir vajadzīgs. To, kā jums pietrūka, bet par ko jūs paši pat nezinājāt,» intervijā «Vzgļad» sacījis B. Grebenščikovs.

Acīgākie jau būs ievērojuši, ka grupas turnejas nosaukums nedaudz atšķiras no diska nosaukuma – proti, vārds klaidonis krieviski pareizi rakstās nedaudz citādi. Protams, šī ortogrāfiskā kļūda pieļauta tīšām. BG skaidrojis, ka albuma sagatavošanas posmā ļoti daudz strādāts pie dziesmu aranžējumiem, taču, tā kā koncertos šo skaņu tik perfekti atkārtot neizdodas un no skaņas defektiem vienalga neizvairīties, to var atspoguļot arī uz afišām. Un tā nu ir radies «bradjagga»...

Savulaik, kad BG tika jautāts par viņa lielo darba ražīgumu («Akvarium» albumu skaits vien jau pārsniedzis 30, un ir taču vēl citi projekti), viņš – vai nu nopietni, vai jokojot – sacījis, ka, ja pavadošās grupas mūziķi nebūtu tik slinki, viņš varētu ieskaņot vēl vairāk disku. Taču jaunais albums ir tapis vairāk nekā divu gadu garumā – tagad ir skaidrs, ka šis ir tas īstais disks, par kura rakstīšanu BG runāja vēl pagājušogad, smejoties, ka «Zoom, zoom, zoom» viņam pēkšņi iešāvies galvā un projekts realizēts ļoti īsā laikā. «Bespečnij russkij brodjaga», kurā ietvertas 14 dziesmas un vēl piecas bonusā, ierakstā bez «Akvarium» piedalījušies arī 12 viesmuzikantu. Rīgā gan viņu nebūs un uz skatuves saimniekos seši vīri, kas kopā saucas «Akvarium» – viņu starpā arī jaunais grupas basģitārists Andrejs Svetlovs. Maskavas koncerta apmeklētāji gan sūkstījušies, ka BG spēlējis ļoti maz veco, klasisko gabalu un pat «Adelaida» un «Vozmi meņja k reke» ir tā pārtaisīti, ka tos grūti pazīt. Taču atkārtošu vēlreiz – Grebenščikovs ir neprognozējams.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu