Glaudot suni, var saslimt ar ehinokokozi (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sabiedrības veselības aģentūras epidemiologi konstatējuši, ka ir pieaugusi saslimstība ar parazitāro slimību ehinokokozi.

Pagājušajā gadā un šīgada pirmajos sešos mēnešos kopā reģistrēti 24 ehinokokozes gadījumi, bet iepriekšējos gados tika reģistrēti vidēji 4 saslimšanas gadījumi gadā.

Saistībā ar saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu speciālisti aicina pievērst lielāku uzmanību roku mazgāšanai pēc kontakta ar dzīvniekiem. Rokas ieteicams vairākas reizes dienā mazgāt ar ziepēm, it īpaši pirms ēšanas, dzeršanas, smēķēšanas, medikamentu lietošanas, dekoratīvās kosmētikas uzlikšanas, rīcības ar kontaktlēcām, pārtikas pagatavošanas un citām darbībām, kad ar netīro roku starpniecību iespējama slimību izraisošu mikroorganismu vai parazītu nokļūšana organismā.

Saslimušie lielākoties ir inficējušies no saviem vai citiem zināmiem suņiem, tāpēc speciālisti aicina iedzīvotājus profilaktiski pārbaudīt, vai mājdzīvniekiem nav helminti (tārpi), tādējādi rūpējoties ne tikai par dzīvnieka veselību, bet arī par savu un tuvinieku veselību.

Cilvēks ehinokokozes gadījumā ir starpsaimnieks un visbiežāk slimību iegūst, glaudot suni vai ļaujot tam laizīt rokas un seju, un pirms ēšanas nenomazgājot rokas. Savukārt suņi slimību iegūst, apēdot slimu liellopu un cūku iekšējos orgānus.

Sabiedrības veselības aģentūras sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Elīna Sprūde-Nesenberga informē, ka Alūksnē un Alūksnes rajonā kopš 2000.gada nav reģistrēts neviens saslimšanas gadījums. Slimība reģistrēta lielākoties Rīgā, Jēkabpilī un Daugavpilī.

Ehinokokoze ir slimība, kuru izraisa parazīta graudainā ehinokoka (Echinococcus granulosos) kāpuri. Pieaugušais ehinokoks parazitē gaļēdāju dzīvnieku - suņu, kaķu, vilku un citu tievajās zarnās, bet kāpura stadijā - liellopu, aitu, cūku, retāk zirgu, trušu, kā arī cilvēka dažādos orgānos. Slimniekiem parazīta kāpuri visbiežāk atrodas aknās vai plaušās, veidojot cistas. Slimības simptomi ir atkarīgi no kāpuru lokalizācijas organismā: novājēšana, apetītes zudums, atraugas, vemšana, sāpes vēderā, asins spļaušana un citas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu