Meža bojāeja Olainē, iespējams, ir ļaunprātība (13)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Olainē mirušā meža teritorijā joprojām aktīvi notiek izpēte, lai noskaidrotu, kā bīstamais piesārņojums ir nonācis mežā un vai lietus rezultātā tas turpinās izplatīties.

Vakar ap vieniem pēcpusdienā notikuma vietā ieradās Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras speciālisti, lai atkārtoti analīzēm paņemtu virsūdens, gruntsūdens, augsnes, lapu un koku mizu paraugus.

Speciālisti bija visai izvairīgi un sīkākos komentāros par veicamajiem darbiem neielaidās, preses pārstāvjiem norādot uz to, ka par visu oficiāli zināmo informēs VVD ģenerāldirektors. Neatkarīgā vakar izpostītajā mežā novēroja, ka speciālisti aplūkoja meža malā esošās peļķes, kas pēc naktī lijušā lietus ir satecējušas, kopā veidojot nelielu tērcīti. Peļķēs esošais šķidrums vairs nesmako un nav recekļains, kāds tas bija aizvakar. Tāpat arī eksperti uzkavējās, lai izpētītu no metāla darinātu sarūsējušu dziļurbuma cauruli ar atgriežamo krānu, pa kuru 80. gados tika sūknēti ķīmiskie atkritumi.

Ilgāku laika posmu vides sargi pavadīja, izpētot situāciju a/s Olainfarm teritorijā, kur atrodas uzņēmumam piederošie ķīmiskajos procesos izmantotie dīķi.

Kaut arī speciālisti pagaidām atturējās komentēt, vai meža bojāejas iemesli meklējami uzņēmuma dīķos, tomēr uzņēmuma teritorijā esošie koki, kas ir neskarti, blakus dīķiem zaļojošās niedres un mellenāji, kas ir pilni ar ogām, liek nojaust, ka nelaimes cēlonis šoreiz meklējams citur. Izpostītā meža apsekošanas laikā vides speciālisti nonāca pie kāda ezera, kas, spriežot pēc apkārtnes, iespējams, ir piesārņojuma izcelsmes vieta, jo apkārtnē dabai ir nodarīts vislielākais postījums un aromāts, iespējams, liecina par ķimikāliju klātbūtni. Dabas sargi atzīst, ka pie vainas varētu būt ļaunprātīga ķimikāliju izgāšana ezerā. Šobrīd šo informāciju nevar nedz apstiprināt, nedz noliegt, jo jāsagaida analīžu rezultāti, kas ļaus identificēt gan vielas, gan uzņēmumus, kas ir saņēmuši atļauju ar šīm vielām strādāt.

Izskanot informācijai par Olainē meža katastrofu, ar Neatkarīgo sazinājās hidroģeologs Māris Uļģis, kas pirms trīsdesmit gadiem PSRS Ģeoloģijas pārvaldes uzdevumā veica izpētes darbus saistībā ar Olaines apkārtnes gruntsūdeņu piesārņojumu no ķīmiskās rūpniecības uzņēmumiem. Hidroģeologs zināja stāstīt par jau toreiz masveidīgi pieļautajiem pārkāpumiem, kas tika noklusēti, lai ķīmiski rūpnieciskie uzņēmumi varētu netraucēti strādāt.

M. Uļģis, iepazīstoties ar publiskoto informāciju par ekoloģisko postījumu, izvirzīja varbūtību, ka, iespējams, kādā lietainā naktī kādā no a/s Olainfarm ķīmiskās sintēzes posmiem ir notikusi ķibele un caur ventilācijas caurulēm jumtā atmosfērā nonācis indīgo gāzu mākonis, kas lietus veidā nolijis pār mežu. "Šāda varbūtība ir faktiski neiespējama, jo uzņēmums jau ilgāku laiku nenodarbojās ar ķīmisko atkritumu iznīcināšanu dedzinot un visi iznīcināmie ķīmiskie atkritumi tiek nodoti a/s BAO, kas Latvijā veic bīstamo atkritumu apsaimniekošanu. Lietus rezultātā būtu skarta plašāka teritorija un redzamās sekas būtu savādākas," skaidroja VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes direktore Inta Hahele.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka VVD sākotnēji bija izvirzījis trīs versijas. Ir varbūtība, ka ķīmiskais piesārņojums ir atvests un teritorijā nelegāli izgāzts, tomēr ekspertiem sākotnēji šī likās vismazāk ticamā versija, jo bīstamo atkritumu izgāztuves teritorija tiek apsargāta. Tika pieļauta iespēja, ka ķīmiskais piesārņojums varējis noplūst arī no dziļurbumiem, kas atrodas a/s Olainfarm piederošajā teritorijā. "Dziļurbums, no kura, iespējams, notikušo noplūžu rezultātā ir gājis bojā mežs vairāku hektāru platībā, atrodas ārpus a/s Olainfarm apsaimniekotās teritorijas un uzņēmums to nekad nav izmantojis. Privatizācijas rezultātā a/s Olainfarm ir kļuvusi par mantinieci blakus esošajai bīstamo atkritumu krātuvei, kurā, pēc pēdējiem novērojumiem, viss ir kārtībā. Ar pilnu atbildību garantējam atkritumu glabāšanas cikla pilnīgu atbilstību prasībām. Regulāri sadarbojamies un sadarbosimies ar Vides ministriju izgāztuves uzraudzības nodrošināšanā," informēja a/s Olainfarm Vides aizsardzības daļas vadītāja Sandra Krivmane.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu