«Praida» rīkotāji turpinās cīnīties par atļauju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas Domes lēmums neatļaut rīkot seksuālo minoritāšu gājienu drošības apsvērumu dēļ ir uzskatāms ne tikai par nepieņemamu pulcēšanās brīvības ierobežojumu, bet arī demokrātijas sakāvi teroristu draudu priekšā- tā uzskata  lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienība «Mozaīka».

«Mēs nekavējoties griezīsimies Administratīvajā tiesā ar lūgumu izskatīt Domes lēmumu. Pērn Administratīvā tiesa korekti atcēla Domes lēmumu atsaukt «Praida» gājiena atļauju, tātad, mums ir pamatotas cerības, ka arī šogad tiesa aizsargās demokrātiskās tiesības Latvijā un atcels Domes lēmumu,» norāda «Mozaīkas» valdes locekle Linda Freimane.

Kā teikts apvienības «Mozaīka» paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem, Rīgas Dome savu lēmumu pamatojusi ar informāciju par saņemtajiem varmācības draudiem no vairākiem ekstrēmistu grupējumiem un policijas nespēju garantēt drošību un kārtību gājiena laikā. Šāda informācija esot valsts noslēpums un tādēļ 5 gadus nebūs publiski paužama.

«Mozaīka» uzskata, ka, aizliedzot gājienu, Dome apdraud ne tikai seksuālo minoritāšu tiesības, bet Latvijas valsts demokrātijas pamatus. Piekāpjoties teroristu un citu ekstrēmistu draudiem, tiek noteikts precedents, kas novedīs nevis pie sabiedrības saliedēšanas, bet pie ekstrēmistu grupējumu uzvaras un pamatota priekšstata, ka varmācība ir efektīvs demokrātijas ierobežošanas līdzeklis. Pēc apvienības domām, sis precedents ir ļoti bīstams, jo norāda, ka ar varmācību vai varmācības draudiem pret kādu cilvēku grupu var panākt valsts struktūru atbalstu šīs grupas tiesību ierobežošanai.

Savukārt Latvijas geju un lesbiešu asociācija «ILGA Latvija» un organizācija «Rīgas Praids» gatavojas sūtīt vēstuli NATO ar aicinājumu nerīkot NATO samitu Rīgā, jo policija nespēj garantēt drošību seksuālo minoritāšu gājiena laikā, kurā piedalās aptuveni 300 cilvēku. «Ja nevar nodrošināt kārtību gājiena laikā, tad rodas pamatotas šaubas par spēju cīnīties ar pasaules mēroga teroristu organizācijām,» portālam «Apollo» sacīja «ILGA Latvija» izpilddirektors Imants Kozlovskis.

Šorīt Rīgas Domes Sapulču, gājienu un piketu rīkošanai iesniegto pieteikumu izskatīšanas komisija atteica lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības «Mozaīka»,organizāciju «ILGA Latvija» un «Rīgas Praids» pieteikumu rīkot gājienu «Rīgas Praids 2006», kas bija iecerēts sestdien, 22. jūlijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu