Eiropas politiķi izsaka atbalstu Rīgas Praidam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atbastu Rīgas Praidam izteikusi bijusī Zviedrijas ārlietu ministre Laila Freivalde, Folkers Beks un citi Eiropas politiķi un cilvēktiesību aktīvisti, portālu «Apollo"  informēja lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienība «Mozaīka».

Laila Freivalde, bijusī Zviedrijas ārlietu ministre: «Sūtu sirsnīgus sveicienus un laba vēlējumus visiem Draudzības Dienu dalībniekiem – Latvijas pilsoņiem un iedzīvotājiem, kā arī viņu ārvalstu viesiem, kas iestājas par demokrātiju, cilvēktiesībām un katra indivīda brīvību un tiesībām veidot savu profesionālo un ģimenes dzīvi pēc savas sirds balss.

Zviedrijā LGBT kopiena ir ilgi cīnījusies, lai mainītu sabiedrības negatīvo attieksmi, panāktu, lai likumdošana būtu vienāda visiem sabiedrības locekļiem un padarīt sevi redzamākus. Šī cīņa, kura Latvijā vēl tikai nesen ir sākusies, prasa lielu pacietību, neatlaidību un darbu. Tomēr, tā ir to visu vērta, jo aizstāvot jebkuru no pamata cilvēktiesībām mēs katrs arī mazliet piedalāmies mūsu valsts demokratizācijā un labklājības celšanā.

Man ir žēl, ka es nevarēšu personīgi piedalīties 2006.g. Draudzības dienās un Rīgas Praidā, bet es atbalstu jūsu darbu un vēlu jums spožu un jauku pasākumu.»

Maikls Kašmans (Michael Cashman), Eiropas Parlamenta deputāts:

«Esmu dziļi sarūgtināts, ka Rīgas pilsētas Dome neatļāva praida gājienu, bet viņu neiecietība un gļēvās atrunas neuzvarēs! Mēs uzvarēsim cīņā par cilvēktiesībām – pat ja būs jācīnās

tūkstots gadus. Mēs uzvarēsim, jo taisnīgums ir mūsu pusē. Domes gļēvais lēmums neatļaut gājienu, sūta bīstamu signālu, ka vardarbība vai tās draudi stāv pāri demokrātijai un pamatbrīvībām. Šie notikumi dziļi satrauks tos, kas augstu vērtē demokrātiju un likuma varu Eiropā. Mēs Eiropas Parlamentā un vienlaikus Eiropas Komisijā ar apņēmību sekosim visiem notikumiem. Cīņa turpinās.»

Merlins Holands (Merlin Holland), rakstnieks, Oskara Vailda mazdēls:

«Man ir ļoti žēl, ka vēl viena Austrumeiropas pilsēta liedz gejiem un lesbietēm tiesības dzīvot augsti paceltu galvu, bez kauna un bailēm no vardarbības. Redzot homofobijas neglīto seju Maskavā šī gada pavasarī, es apsveicu jūsu drosmi pastāvēt par savām tiesībām. Pat ja praida gājiens nenotiks, esiet lepni, ka stāvat pret aizspriedumiem Latvijā. Vēlu jums veiksmi!»

Folkers Beks (Volker Beck), Vācijas Bundestāga deputāts no Zaļās partijas: «Dārgie draugi Rīgā!

Es no sirds atbalstu Jūsu centienus Rīgas geju Praida 2006 organizēšanā. Esmu sašutis un vīlies par Rīgas Domes lēmumu neatļaut jūsu gājienu!

Šāds lēmums neatbilst Eiropas Cilvēktiesību un Pamatbrīvību Konvencijai un nerespektē Eiropas Savienības demokrātiskos standartus.

Es ceru un es pieprasu, lai Latvijas tiesa maina šo lēmumu atbilstoši starptautiskajai likumdošanai.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu