«Mozaīka» aicinās atklāt informāciju par draudiem seksuālām minoritātēm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu un viņu draugu apvienība «Mozaīka» turpina cīņu par demokrātijas principiem un seksuālo minoritāšu tiesībām. Savākti jau vairāk nekā 500 parakstu par iekšlietu ministra Dzintara Jaundžeikara demisiju, izteikts aicinājums Rīgas Domei atklāt informāciju par draudiem, kuru dēļ tika atcelts gājiens.

Apvienība arī ir gatava pārsūdzēt Administratīvās rajona tiesas lēmumu neatcelt Rīgas Domes lēmumu neatļaut gājienu. Savukārt otrdien organizācijas pārstāvji demokrātiskās brīvības plāno apspriest visaugstākajā līmenī — Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzaicinājusi apvienības pārstāvjus uz tikšanos.

Tūlītēju Jaundžeikara demisijas pieprasījumu apvienības mājas lapā ar savu parakstu apliecinājuši jau 589 cilvēki, kuri uzskata, ka «ministrs ar saviem naidpilnajiem un neiecietīgajiem izteikumiem, ar savu nekompetenci vadīt policijas darbu un ar savu neizpratni par cilvēktiesībām un pamattiesībām ir ne tikai rupji pārkāpis savus amata pienākumus, bet arī kaitējis Latvijas Republikas demokrātijai un kurinājis naidu pret seksuālajām minoritātēm Latvijas sabiedrībā». Viņuprāt, iekšlietu ministra naidu kurinošās runas un absolūtā nekompetence ir panākusi, ka situācija eskalējusies līdz vardarbībai.

Kā portālu «Apollo» informēja «Mozaīkas» valdes locekle Kristīne Garina, apvienība līdz trešdienas rītam cer savākt vairāk nekā 2000 parakstu, kurus simboliski iesniegt Valsts prezidentei un premjeram Aigaram Kalvītim.

Savukārt Aiga Grišāne, kas pārstāvēja seksuālās minoritātes tiesā, pastāstīja, ka apvienība aicinās Rīgas Domi atklāt informāciju par draudiem, uz kuru pamata netika dota atļauja seksuālo minoritāšu gājienam. Jau vēstīts, ka gājiens netika atļauts drošības apsvērumu dēļ, kurus Drošības policijas pārstāvis izklāstīja slēgtajā tiesas sēdē, kurā tika lemts par Rīgas Domes lēmuma atcelšanu. Drošības policijas tiesā izpaustā informācija par draudiem tika klasificēta kā konfidenciāla, taču Grišāne uzsver, ka sēdē izskanējusī informācija nav daudz atšķīrusies no tā, kas bijis publiskots plašsaziņas līdzekļos.

Tiesas spriedumu atstāt spēkā Rīgas Domes lēmumu par gājiena nesaskaņošanu, ņemot vērā pērnā gada pieredzi, kad notikumi risinājās pēc līdzīga scenārija, tomēr tiesa deva zaļo gaismu gājienam, seksuālo minoritāšu pārstāvji nodēvēja par pārsteidzošu. Pēc iepazīšanās ar sprieduma argumentāciju tas tiks pārsūdzēts Administratīvajā apgabaltiesā. Kā atzina Grišāne, apvienība vēlas piedzīt no Rīgas Domes zaudējumus, kas radušies saistībā ar gājiena atcelšanu, un atlīdzību par personiskā kaitējuma nodarīšanu.

«Mozaīkas» pārstāvji arī iecerējuši tikties ar Valsts prezidenti. To portālam «Apollo» sestdien apstiprināja apvienības pārstāvji Juris Lavrikovs un Gastons Lakombe. Pēc Lakombes vārdiem, tikšanās iniciatore ir Vaira Vīķe-Freiberga. Savukārt Lavrikovs norādīja, ka tikšanas laikā plānots apspriest gan īstermiņa, gan ilgtermiņa mērķus iecietības veicināšanā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu