Veiksmīgo un pamanāmo Latvijas mūziķu tops

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/T.Kalniņš

Ko mūziķim nozīmē veiksme? Šādi «Vakara Ziņām» pretjautā ne viens vien mūsu eksperts, vaicāts, kurš, viņaprāt, šogad bijis veiksmīgākais un pamanāmākais mūziķis Latvijā. Tiesa gan, veiksme ne vienmēr nozīmē redzamību, tomēr tā nenoliedzami virza sabiedrības redzeslokā. Jo citādi — kam gan vēl lai māksla kalpotu? Tāpēc izdošanās iet dažādus ceļus, bet visas vienā virzienā: vienam tas ir izdevīgi noslēgts līgums, citam — jau starptautiski saņemta atzinība par ieguldīto darbu vai vienkārši patiesa cieņa publikas acīs.

Una Griškeviča, «Vakara Ziņu» kultūras un izklaides eksperte: «Ja man jāatbild uz jautājumu, kas īsti ir veiksmīgs mūziķis, laikam uz brītiņu jāaizdomājas. Tas varētu būt jebkura mūzikas stila — gan klasiskā, gan rokmūzikas — pārstāvis, kurš ar savu darbu un talantu izcīnījis atbilstošu vietu apritē, kura sniegums cilvēkiem sagādā patiesu baudījumu, kuram nav piemetusies zvaigžņu slimība un kurš par savu darbu saņem pieklājīgu atalgojumu, lai viņam nebūtu jāhalturē no rīta līdz vakaram tikai izdzīvošanas vārdā. Pasaules kontekstā neapšaubāmi šajā kategorijā iederētos nesen Latviju apciemojušais zviedru mūziķis Roberts Velss, kura vārds neprasa komentārus un kura koncerti visā pasaulē ir pārdoti. Man patiess prieks, ja veiksme piemeklē arī latviešu mūziķus, kuri šo godu ir patiesi pelnījuši, taču žēl, ja mūziķis popularitāti izpelnās negatīvā kontekstā — kā, piemēram, daudz aprunātais Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra viesdiriģents Gints Glinka. Bijušie skolasbiedri un komponisti viņu dēvē par ļoti talantīgu, taču cilvēkam maksāt milzīgu algu par to vien, ka viņš tikai izjūt un izprot mūziku, diez vai ir saprātīgi. Īpaši ņemot vērā faktu, ka orķestra mūziķi negrib ar viņu sastrādāties.»

1. Raimonds Pauls

Pirmā vieta bez pārsteiguma. Lai arī stabilas vērtības tiek uztvertas kā pašas par sevi saprotamas (kā krievi saka: čem bogati, tem i radi), Maestro pastiprināta uzmanība un apbrīna šogad pievērsta saistībā ar vērienīgo dzīves jubileju, kas tika atzīmēta vairāku koncertu garumā.

2 . Diriģents Māris Sirmais

Koris «Kamēr» mākslinieciskā vadītāja un diriģenta vadībā ceturtajā pasaules koru olimpiādē Ķīnā, iegūstot gandrīz maksimālo punktu skaitu, radīja sensāciju olimpiādes vēsturē. Tas bijis augstākais sasniegums, kādu izcīnījis kāds Latvijas koris. Neapšaubāmi, Sirmais ir koristu mīlēts diriģents, kurš savu dzīvi ziedojis mūzikai.

3 . Goran Gora

Ne tā kā citi — pamazām grabinājies, kamēr ievērots —, bet gan pēkšņi klausītājiem iekritis ausīs ar patīkamu dziedājumu, pērn kļūstot par vienu no daudzsološākajiem izpildītājiem. Iemantojis apzīmējumu «potenciālā eksporta prece», kam pats nepretojas.

4 . Ladybird

Šonedēļ klajā nāk dziedātājas otrais albums «5 Moods». Šis Ladybird bijis patiesi ražens laiks: nupat viņa kļuvusi par kosmētikas izplatītāja «Oriflame» reklāmas «seju» nākamā gada produktu katalogam, kā arī tikusi pie ekskluzīvām imidža fotogrāfijām, kuras tapa Zviedrijā sadarbībā ar pasaules klases fotogrāfu šonu Makmenomiju un grima mākslinieci Kolbrunu Ranu.

5. Grupa «Cosmos»

Lēnām, bet stabili turpina iekarot skatuvi arī ārpus Latvijas robežām, tajā pašā laikā saglabājot neatkarību no ietekmīgām Krievijas šovbiznesa haizivīm. Dzirdēts, ka Igors Krutojs devis «Cosmos» nepārprotamus mājienus par to, cik izdevīgi būtu, ja Krievijas menedžments grupu pārņemtu savā paspārnē. Tomēr puišiem izdevies saglabāt neatkarību un lepnību.

6. Jānis Grodums

Ņemot vērā, ka grupa šogad piedzīvoja 30. pastāvēšanas gadskārtu, dzīvā klasiķa Groduma loma pamanīta pamatoti. Jo: Grodums ir tas pats, kas «Līvi», un «Līvi» — tas pats, kas Grodums.

7. Dons

«Eksfabrikants» veiksmīgi sācis solokarjeru, šogad izdodot jaunu albumu «Lights On». Bažas, ka Dons varētu būt pilnībā pārangliskojies, viņš pēc tam kliedējis, metoties kopā ar Rolandu Ūdri dziesmā «Vēl nav tik vēls». Cik komerciāli veiksmīgs ir Dona albums, grūti spriest, taču eksperti lēš, ka veiksme neapšaubāmi vispirms saistāma ar viņa profesionālo izaugsmi.

8 . Grupa «Tribes Of The City»

Jeb bijusī «The Movies» ar solisti Kseniju Sundejevu priekšgalā, kura tiek saukta par grupas panākumu atslēgu. Nupat mūziķi Maskavā prezentējuši savu jauno videoklipu «A Day In The City», kas ir arī grupas pirmais singls no oktobra vidū gaidāmā albuma «For The Sleepy People». Grupa ar jauno nosaukumu pazīstama kopš šā gada sākuma.

9 . Grupa «Putnu balle»

Īpaši ģimenei domātas mēdz būt ne tikai filmas, bet arī grupas. Novērots, ka uz «Putnu balles» koncertiem nāk ne tikai mazas meitenes, lai apjūsmotu Valteru un Kažu, bet labprāt arī meiteņu brāļi un vecāki. Tā nu par publiku, domājams, jaunieši sūdzēties nevar: dzirdēts, ka vasarā mazos miestos koncertu apmeklētāju skaits pastāvīgi bijis ap tūkstoš cilvēkiem.

10. Diriģents Gints Glinka

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra viesdiriģents, kurš kopš jūlija saņem 3100 latu lielu ikmēneša algu par nekā nedarīšanu. Arī tāda var būt veiksme... Kurš teica, ka obligāti jārunā par mākslu?

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu