Premjera amata kandidātu nosauks 7.novembrī

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga jaunās valdības veidotāja vārdu nosauks un viņa kandidatūru nodos balsojumam 9.Saeimas pirmajā sēdē. Tas nozīmē, ka balsojums par jauno premjera amata kandidātu notiks 7.novembrī, kad jaunais Saeimas sasaukums sanāks uz pirmo sēdi.

Vīķe-Freiberga trešdien pēc pēdējām sarunām ar 9.Saeimā iekļuvušajām partijām norādīja, ka viņai kā prezidentei lielas izvēles neesot, ko nominēt par premjera amata kandidātu. «Kādēļ neizvirzīt tos ļaudis, kas līdz šim ir darbojušies un savstarpēji vienojušies», teica prezidente, tādējādi netieši atbalstot triju pašreizējās valdības partiju veidoto koalīciju.

Prezidente norādīja, ka jnākamā premjera izvēlē jāņem vērā pēctecības princips. Tas pats attiecoties arī uz ministru amatiem, tomēr valdību veidojošajām partijām vajadzētu rūpīgi izvērtēt visu ministriju darbu.

Pēc Vairas Vīķes- Freibergas domām, 51 mandāts ir trausls vairākums, tomēr plašā koalīcijā ir  iespējama plaisas rašanās programmatisko nostādņu un personāliju dēļ.

Visas partijas konsultāciju laikā paudušas lojalitāti pret Latvijas valsti un vēlmi konstruktīvi sadarboties, kā arī ir gatavas veltīt visus spēkus ekonomiskās situācijas un labklājības uzlabošanai Latvijā.

Prezidente norādīja, ka no apvienības «Saskaņas centrs» dzirdējusi vēlmi darboties koalīcijā, taču  būtisks ir jautājums, vai citas partijas ir gatavas sadarboties ar SC. Pēc viņas domām, SC neatšķiras no citām partijām ekonomikas jautājumu risināšanas pieejā, tomēr viedokļi vēstures un nacionālajos jautājumos ir atšķirīgi.

Komentējot partijas «Jaunais laiks» iespējamo palikšanu opozīcijā, prezidente norādīja, ka būtiska nozīme ir spējai sastrādāties un savstarpējai uzticībai. «Saeimā iekļuvušo partiju skaits ir pietiekami liels, lai pastāvētu iespēja, ka kāda no labējām partijām paliek opozīcijā,» sacīja prezidente.

Vaira Vīķe - Freiberga uzsvēra, ka pārrunu laikā no nākamo koalīciju veidojošajām partijām nav dzirdējusi kategoriskus noraidījumus par iespējamo sadarbību ar apvienību «Tēvzemei un Brīvībai/LNNK».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu