Cik maksās Saeimas deputātiem?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Norūpējušies par priekšvēlēšanu kampaņu, jaunizceptie Saeimas deputāti, šķiet, aizmirsuši noskaidrot, kādu algu saņems par jauno darbu. Uzzinot no «Vakara Ziņām» oficiāli zināmo algas apmēru — 912 lati mēnesī bez piemaksām —, aptaujātie deputāti pauda lielu izbrīnu. «Jā-ā? Tik daudz?!» no sirds nopriecājies svarcēlājs Viktors Ščerbatihs. «Privātā sektorā var vairāk nopelnīt,» secina apvienības «Saskaņas centrs» (SC) priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Saeimā laba alga un virtuve

Vakar notikusī 9. Saeimas pirmā plenārsēde daudziem deputātiem bijusi pirmā mūžā. «Sportā esmu 23 gadus. Saeimā — tikai vienu dienu. Man grūti spriest, kur ir labāk. Es domāju, ka darbošos sportā un vairāk panākumu man būs tieši šajā lauciņā. Bet, ja Dievs man devis iespēju tikt Saeimā, mēģināšu palīdzēt sporta jomai, darbojoties deputāta amatā,» teic spēcīgākais Saeimas deputāts Viktors Ščerbatihs. Svarcēlājs esot pārsteigts, ka ticis Saeimā, bet lielāku izbrīnu viņam radīja ziņa par deputāta atalgojumu. «Tas ir brīnums. Līdz šim vidēji man maksāja 200 latu,» atklāj Ščerbatihs, vēlāk precizējot šo summu — 245 latus.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) biedrs norūpējis, kur labāk paēst, jo sportistam jāuztur svars — 140 kilogramu. Līdz ar to jāēd vismaz trīs reizes dienā. «Es vēl nezinu, kur ēdīšu pusdienas — Saeimā vai ārpus tās. Bet ceru, ka tas, ko esmu redzējis, garšo tikpat labi kā izskatās,» — tā Viktors Ščerbatihs pusdienas pārtraukuma laikā. Svarcēlājs apgalvo, ka neesot lutināts. Uzturā viņš pārsvarā lieto gaļu un visaugstāk novērtē mājās pagatavotu maltīti. «Ar ikriem bieži nemielojos, bet dienā ēšanai jātērē ap piecpadsmit latu,» atklāj Ščerbatihs.

Pelnīs vairāk

Ščerbatiha partijas kolēģis Visvaldis Lācis, vecākais «zaļais» un vecākais deputāts (82), nebija pārsteigts, ka ticis Saeimā. «Kad pirmo reizi tikos ar Induli Emsi, runājām par mūsu pozīcijām. Es zināju, ka man ir bijis augsts reitings, lai gan man šis vārds nepatīk. Man jau iepriekš dažādas partijas («tēvzemieši», «zaļie zemnieki», Tautas partija — I. P.) piedāvāja nākt uz Saeimu, bet tad es nolēmu pats kaut kur iet. Izdarīju politisku kļūdu,» «Vakara Ziņām» pauž Lācis. Sabiedrībā pazīstamais publicists esot pretrunīga personība. Savā priekšvēlēšanu kampaņā viņš neslēpa, ka esot eiroskeptiķis. «Es zināju, ka man būs daudz mīnusu. Lielākā Latvijas tautas daļa atzinīgi vērtē Valsts prezidenti, bet es viņu daudz kritizēju, izņemot par NATO. Tomēr esmu ticis. Lai gan politikā jāmeklē kompromisi, es balsošu pēc savas sirdsapziņas, ja būs pretrunas,» atklāj Lācis.

Deputāts pauž, ka ZZS ir liberāla partija, kas viņam ir tuvāka nacionālpolitiskajā laukā. Valoda, pilsonība, naturalizācija, imigrācija, cilvēktiesības un starptautiskās tiesības ir tieši tie jautājumi, kuros Lācis jūtas kompetents, jo ilgi strādājis ar tiem. Rakstnieks teic, ka 912 latu liela alga būs lielākā, ko kādreiz esot saņēmis. «Lai gan 18. novembrī tiks izdota mana trīspadsmitā grāmata, bet par četrpadsmito jau noslēgts līgums un manas grāmatas izpārdod papildu metienos, vairāk par 250 latiem neesmu pelnījis. Latvijas rakstniekiem ir tāds liktenis. Esmu gandarīts par algu, ko saņemšu Saeimā, bet jau ne tās dēļ gāju uz Saeimu,» — tā Visvaldis Lācis. Deputāts grasās nopelnīto naudu ieguldīt mājas pilnveidošanā un grāmatu pirkšanā.

Privātais sektors ir ienesīgāks

Apvienības «Saskaņas centrs» priekšsēdētājs Nils Ušakovs pirmajā darba dienā Saeimā lielu interesi izrādīja par dažādām detaļām, piemēram, kurā atvilktnē kāds papīrs jāliek. Jaunizceptais deputāts par saviem panākumiem neesot pārsteigts, jo labi zināja savas perspektīvas. «Mēs labi pastrādājām,» saka Ušakovs. Vaicāts, kādu darba samaksu tagad saņems, viņš skatās mapītē un pēta dokumentu, kur sarakstītas algas. «Privātajā sektorā var nopelnīt vairāk,» secina SC priekšsēdētājs, piebilstot, ka tas viņu nesatrauc, jo zinājis, uz ko gājis. «Alga nav mērķis. Svarīgākais ir cilvēki, kas mums uzticas un kas gaida mūsu rezultātus,» atzīst Ušakovs.

Vēl viens apvienības «Saskaņas centrs» biedrs Ivans Klementjevs gan pārdzīvoja par saviem rezultātiem vēlēšanās. «Kad parādījās pirmie rezultāti, nebiju sarakstā. Nolēmu nesatraukties un gaidīt. Nu esmu sagaidījis,» priecīgs esot Klementjevs. Viņš atklāj, ka gājis uz to mērķtiecīgi. Bijušais kanoe airētājs vēlas popularizēt sportu kā veselīgu dzīvesveidu. «Tā nav lielākā alga, ko esmu saņēmis. Spānijā maksāja 3000 eiro mēnesī. Bet 912 lati ir normāla alga, kura atbilst pašreizējam dzīves līmenim Latvijā,» teic Ivans Klementjevs.

Vairāk jādara nekā jārunā

Daudz lielāku naudu, strādājot ārzemēs, pelnījis Uldis Grava. «Man maksāja gan 90 tūkstošus dolāru gadā, gan 120. Bet 912 lati arī ir normāla alga. Saeimas deputātiem labi jāmaksā, lai nebūtu vilinājuma saņemt papildu naudu no citiem avotiem. Tas novērstu korupciju,» pauž partijas «Jaunais laiks» biedrs. Pirmajā darbā dienā Grava vairāk uztraucies par Saeimas darbību. «Mēs sākam jaunu lapu Saeimas vēsturē. Ir vairāk jādara nekā jārunā,» pārliecināts dūšīgākais Saeimas deputāts.

Bijušais Rīgas mērs, valsts premjerministrs, daudzkārtējais ministrs un nu patlaban partijas «Latvijas ceļš» biedrs Andris Bērziņš pirms Saeimas plenārsēdes ilgāku laiku pavadījis smēķētavā. Arī viņš par savu algu neko nezinot. «912 lati? Tā laikam ir vislielākā alga, kāda man kādreiz bijusi. Tomēr mans atalgojums nav tā doma, kura mani pašlaik nodarbina. Es domāju par to, kā kalpot tautai. Mums jau ir priekšvēlēšanu solījums, ka Latvijā pēc četriem gadiem vidējai algai jābūt vismaz 500 latu apmērā, bet pensijai — 200 latu,» skaidro Bērziņš. Partiju apvienības LPP/LC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs pauda, ka izveidot valsts budžetu ir tāpat kā rakstīt mūziku — ja divas taktis, tad divas, ja četras, tad četras. «Visam jābūt ļoti precīzam. Manuprāt, vislabāk Finanšu un budžeta komisijas priekšsēdētāja amatā darbosies Aija Poča vai Imants Kalniņš,» spriež Andris Bērziņš.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu