Iepazīšanās internetā — vai atkarības purva akacis?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Baiba Aprāne/Apollo

Es ļoti labprāt gribētu izmantot internetu, lai sameklētu sev draugu, ar kuru nodibināt nopietnas attiecības, jo dzīvē man nav veicies to izdarīt. Tomēr esmu dzirdējusi, ka iepazīšanās internetā (vai arī atsaucoties uz sludinājumiem presē) varot ar laiku pārtapt par atkarību — cilvēks jau sen dzīvo kopā ar savu otru pusīti, bet arvien turpina atsaukties uz sludinājumiem internetā....

Vai tā ir taisnība? Vai patiesi man var draudēt atkarības briesmas?

Ar cieņu — Ineta Saldū.

Inga Laisa, «Neirožu klīnikas» psiholoģe, komentē šo vēstuli:

«Preses, mediju un interneta izmantošana ar mērķi nodibināt attiecības (vai nu īslaicīgas, vai ilgstošas) ir mūsdienīga parādība. Bieži cilvēkam šāds iepazīšanās veids ir viens no pieejamākajiem un ātrākajiem.

Šo iespēju izmanto plašs cilvēku loks — gan vīrieši, gan sievietes, ar dažādu izglītības līmeni, dažādu profesiju pārstāvji, kā arī dažādu vecumu cilvēki. Tas liecina par cilvēku spēju elastīgi piemēroties situācijai un sasniegt vēlamo.

Mērķim iepazīties var būt atšķirīgi nolūki, kā tas ir vērojams sludinājumos (izklaide, ilgstošas attiecības utt.). Šajā situācijā var rasties vilšanās un nepiepildītas gaidas, ja «meklētāja» mērķis nesakrīt ar «meklējamā» nolūkiem. Vide, kurā cilvēks iepazīstas, netiešā veidā veicina iedomāto lomu izspēlēšanu. Piemēram, cilvēks, kurš jūtas mazvērtīgs sava izskata dēļ, var iepazīšanās slejā ievietot kādas pievilcīgas personas foto. Un kāds cits, kuram savukārt ir vēlēšanās «iepazīties ar «smukulīti»», uzķersies. Realitāte sākas tad, kad abi satiekas. Iedomātie tēli var kļūt par spēli, ar ko cilvēks manipulē.

Ja runā par vīriešu un sieviešu atšķirībām, gaidot un piedzīvojot vilšanos, var minēt tipiskas vīriešu gaidas no sievietēm un attiecīgi sieviešu gaidas no vīriešiem. Tomēr daudziem cilvēkiem piemīt kāda īpatnība — viņi var kļūt atkarīgi no daudz kā, arī no iepazīšanās internetā, jo tā kļūst par «slimību», kamēr vismaz daļēji šā cilvēka gaidas nepiepildās.

Tāpat ir arī atsevišķi cilvēki, kuriem tas var kļūt par dzīvesveidu.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu