Amerikāņu ģeologi urbs čukču zemi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtajā starptautiskajā polārajā gadā (2007—2008) apvienotā ASV universitāšu ģeologu un klimatologu grupa dosies ekspedīcijā uz Elgigitginas ezeru Anadiras plakankalnē Čukču pussalā.

Elgigitginas ezers ir ar ļoti tīru ūdeni aizpildījies krāteris, kas izveidojies pirms 3,6 miljoniem gadu, kad Čukču pussalā nokrita meteorīts. Citas hipotēzes autori apgalvo, ka Elgigitginas ieplaka ir sena vulkāna krāteris. Ezera dziļums sasniedz 200 metru, diametrs ir 17 kilometru. Augsne Ezers atrodas 500 kilometru uz ziemeļrietumiem no reģiona galvaspilsētas Anadiras mūžīgā sasaluma joslā. Polārā vasara ir ļoti īsa, un dažkārt ledus Elgigitginas ezerā nepaspēj izkust.

No gada uz gadu ezera dzīlēs sakrājušās nogulsnes ir milzīgs informācijas arhīvs par pagājušo gadu dzīvo dabu un klimatu, Elgigitginas ezers ir ļoti vērtīgs zinātnisko liecību avots. Ekspedīcijas dalībniekiem ir jānoskaidro ļoti daudzi jautājumi. Speciālisti domā, ka šajā ezerā varētu mitināties nezināmi relikti organismi.

Ceļa līdz Elgigitginas ezeram nav, arī cilvēki tur nedzīvo. No Pevekas pilsētas Austrumsibīrijas jūras krastā līdz galapunktam ekspedīcijas dalībnieki iecerējuši nokļūt ar helikopteriem. Pētījumu vietā plānots veikt dziļurbumus.

Paraugi no ezera dzīlēm tiks nogādāti projekta dalībvalstu zinātniskajām organizācijām. Paraugiem bez dzīvo būtņu pēdām jāsniedz arī informācija gan par apkārtējās vides ģeoķīmiskajiem parametriem no daudzu gadsimtu senas pagātnes, gan arī par Zemes magnētiskā lauka izmaiņām.

Projekta kopfinansējums ir astoņi miljoni ASV dolāru. Līdzekļus sarūpējušas starptautiskās organizācijas un ASV, Kanādas, Vācijas un Krievijas valdība.

Projekta vadītāja, Masačūsetsas universitātes pētniece ģeoloģe Džūlija Braiema–Grete skaidro: «Jo labāk mēs izpratīsim ģeoloģiskos procesus, kas norisinājušies pagātnē, jo labāk spēsim atbildēt uz jautājumiem, kas mūs gaida nākotnē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu