Tukuma rajonā piedzimis pieckājains bullis (30)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmā aprīļa naktī Tukuma rajona SIA "Dzimtene" govju kūtī piedzimis bullēns ar piecām ekstremitātēm, šodien ziņo laikraksts "Neatkarīgā". Citas anomālijas tam neesot konstatētas, un dzīvnieks aug bez veselības problēmām.

"Ar bullīti viss ir kārtībā - stāv aizgaldā, piektā kāja pie zemes īpaši neskaras. Viņa mātei tas bija astotais teļš un piedzimstot svēra normāli - ap 30 kilogramiem. Tagad pieņēmies svarā. Vēl gan īsti nezinām, ko ar šo kustoni darīt," "Neatkarīgajai" teica SIA "Dzimtene" zootehniķe Dace Leiba.

Viņa atzina, ka dzīvnieks, visticamāk, tikšot pārstrādāts gaļā, jo bullīšus saimniecībā neaudzē - pārdod audzēšanai citiem vai arī pēc mēneša nokauj. Zootehniķe sacīja, ka šo dzīvnieku no saimniecības var arī nopirkt un cena varētu būt ap 40-50 latiem, ņemot vērā dzīvnieka svaru. Saimniecībā kopumā tiek audzētas ap 300 slaucamajām govīm, tikpat daudz esot arī jaunlopu.

"Šis gadījums nav nekas ārkārtējs: atceros, ka tieši Tukuma rajonā pagājušajā gadā piedzima bullītis, kam bija divas liekās priekškājas, kas nokarājās no lāpstiņām. Toreiz saimnieki iedeva mums dzīvnieku izpētīt, un mēs pēc tam atdevām atpakaļ - izauga normāls lopiņš. Pagājušajā gadā mums atveda bullēnu, kam nebija astes. Tādas kroplības mēdz būt," "Neatkarīgajai" stāstīja Latvijas Lauksaimniecības universitātes Klīniskā institūta direktors Alberts Auzāns.

"Tā ir ģenētiska mutācija - normāli vajadzēja piedzimt dvīņiem, bet apaugļotās olšūnas dalīšanās nav notikusi pilnīgi. Šādi gadījumi ir redzēti. Piektā kāja dzīvnieka mūžu nevar ne paildzināt, ne samazināt, taču iespējams, ka dzīvniekam ir arī iekšējo orgānu anomālijas, piemēram, var būt vairākas nieres," "Neatkarīgajai" teica veterinārārsts Gatis Krūmiņš.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu