Lūdz attaisnot «Bankas Baltija» krimināllietā apsūdzētos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Visu trīs tā dēvētās «Bankas Baltija» (BB) krimināllietā apsūdzēto advokāti ceturtdien tiesai lūdza pilnībā attaisnot bijušo BB uzraudzības padomes priekšsēdētāju Aleksandru Laventu, bijušo BB prezidentu Tāli Freimani un bijušo SIA «Birojs L&A» direktoru Alvi Līdumu.

BB bankrotēja valdības neprofesionālās rīcības dēļ - šādu viedokli aizstāvības runā pauda Freimaņa advokāte Valentīna Oļhova. Viņa apgalvoja, ka tieši Latvijas Bankas (LB) un valdības rīcība esot izprovocējusi BB bankrotu, «jo nekas neliecina, ka BB vadītāji būtu tīši noveduši banku līdz bankrotam». Advokāte uzsvēra, ka BB nebija pirmā banka, kas bankrotēja 90.gados.

Valsts vienīgās garantijas BB noguldītājiem deva tikai pēc tam, kad Lavents atradās apcietinājumā un notika BB likvidācijas process, teica Laventa advokāte Irīna Kauke. Aizstāvības runā viņa galvenokārt pievērsās prokurora protestā minēto juridisku argumentu atspēkošanai. Prokurors nepareizi esot kvalificējis Laventa iespējamo noziedzīgo nodarījumu, Laventa darbībās neesot saskatāma nozieguma ideālā kopība, izteicās Kauke.

Advokāte arī apgalvoja, ka BB netika izveidota kā vienpersonisks Laventa kaitniecības instruments, jo savas darbības laikā tā esot ievērojusi Latvijas likumdošanu un LB noteikumus. BB nav likvidēta līdz pat šodienai un tās līdzekļi ir bijuši pietiekami tās likvidatoru algošanai visu šo gadu garumā.

Līduma advokāts Ilmārs Dombrovskis teica, ka viņa aizstāvamais iepriekš ticis notiesāts uz pieņēmumu pamata, jo neesot pierādīts, ka Līdums būtu piesavinājies kaut vienu santīmu. Līdumu vaino par naudas piesavināšanos grupā ar Laventu. Viņš, būdams «Biroja L&A» pārstāvis, 1994.gadā noslēdza līgumu ar Laventa uzņēmumu «Finhold» par mazuta piegādi un pārskaitīja «Finhold» norēķinu kontā kā priekšapmaksu desmit miljonus latu. Mazutu tālāk bija plānots pārdot «Latvenergo», «Latvijas gāzei» un «Latvijas dzelzceļam» piederošajam Finanšu norēķinu centram. Par to bija noslēgta vienošanās starp «Biroju L&A» un Finanšu norēķinu centru. Līguma nosacījumu neizpildīšana nenozīmē piesavināšanos, turklāt vēlāk mazuts tika piegādāts un realizēts, tiesā sacīja Līduma advokāts.

Naftas produkta - kurināmā mazuta - specifiskās īpašības prasa īpašus pārvadāšanas noteikumus, un Finanšu norēķinu centram vajadzēja norādīt, kur piegādāto mazutu uzglabāt, skaidroja Līdums. Pirmās instances tiesa viņu attaisnoja.

«Latvenergo» krimināllietā uztur civilprasību desmit miljonu latu apmērā.

Tiesas sēde turpināsies piektdien pulksten 11, un tās laikā prokurors varēs izmantot savas tiesības uz repliku, bet apsūdzētie teiks savu pēdējo vārdu.

Prokurors Juris Pēda Laventam lūdz piemērot brīvības atņemšanu uz 13 gadiem, bet Freimanim - uz deviņiem gadiem. Kā papildu sodus abiem prokurors prasa piemērot mantas konfiskāciju un aizliegumu uz pieciem gadiem nodarboties ar uzņēmējdarbību. Savukārt Līdumam prokurors prasa piespriest brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem, konfiscējot mantu.

Prokurors pilnībā uztur savu apelācijas protestu, norādot, ka visas BB vadītāju darbības bijušas vērstas uz to, lai piesavinātos noguldītāju naudu. Prokurors uzsvēra, ka BB vadītāji esot vērsušies pie tā laika valdības, cenšoties panākt lata devalvāciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu