«Stompisti» elektrizē Rīgas publiku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Apollo

Rīga dimd! Tieši tā var raksturot šīs sešas dienas līdz 1. aprīlim, kad Rīgas Kongresu namā katru dienu rosīsies pasaulslavenā perkusionistu grupa «Stomp». Kas tad īsti ir «Stomp» jeb «stampātāji», kas mūziku atbrīvojuši visneparastākajos priekšmetos — pat izlietotās hamburgeru turzās?

16 gadu ilgās pastāvēšanas laikā «Stomp» sniedzis koncertus visā pasaulē — sākot ar Londonu un beidzot ar Atēnām, Āziju un Dienvidāfriku. «Stompisti» redzami «Coca-Cola» un  «Dolby Digital» reklāmās. Kāds ārzemju recenzents «Stomp» nosaucis par perkusijas mākslas Pikaso, teātra mākslas Džoniju Rotenu un dejas mākslas Džeimsu Džoisu. Trāpīgs raksturojums!

Elektrizētā perkusiju simfonija, ko radīt palīdz visdažādākie ikdienas priekšmeti, sākot ar slotām, sērkociņiem un «Zippo» šķiltavām un beidzot ar atkritumiem — polietilēna maisiņiem un atkritumu tvertnēm, kombinācijā ar deju un viegliem komisma elementiem, izrādi pārvērš neaizmirstamā piedzīvojumā, ko skatīties var kā jauni, tā veci, kas vēl spēj sadzirdēt savus dunošos sirdspukstus. «Stomp» priecēs ikvienu, kas vēlas atklāt tīrās skaņas patieso spēku.

Te saklausīsiet gan bērnības dienu vilcienu dunoņu, gan lapu šalkoņu un skolas burtnīcu čaukstoņu, vecmāmiņu skaļo rosīšanos virtuvē un sētnieku, kas rītos modina ar muzikāliem slotas švīkstieniem. «Stompisti» uz skatuves izspēlē nelielas etīdes ar emocijām un sarunām bez vārdiem, izaicinot cits citu virtuozitātē, ķircinot un brīnišķīgi saspēlējoties ar skatītājiem.

Nebūtu visai prātīgi uz izrādēm ņemt līdzi pavisam mazus bērnus, jo milzīgais skaļums mazuļiem varētu šķist biedējošs, bet pusaudžus noteikti aizraus atraktīvie mākslinieki, vienīgi vecākiem jārēķinās ar sekām — jūsu klusie ikdienas priekšmeti var pēkšņi mājās sacelt milzīgu troksni.

Precizitāte, dinamika un talants raksturo «Stomp», kam Latvijā paredzēti vēl seši koncerti. Ir vērts redzēt šo uzvedumu, kas kārtējo reizi pierāda, ka mākslu var radīt visur un no jebkā!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu