LSDSP: politiskās partijas būtu jāfinansē valstij

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) priekšsēdētājs Jānis Dinevičs nākamnedēļ izsludinājis partijas ārkārtas domes valdes sēdi, lai lemtu par turpmāko rīcību pēc publiskotā dokumenta par vienošanos starp Ventspils uzņēmējiem un sociāldemokrātu partijas līderiem deviņdesmito gadu beigās, portālu «Apollo» informēja LSDSP ģenerālsekretārs Ansis Dobelis.

Izskatot partijas lietvedību, netika atrasts neviens domes valdes sēdes vai domes sēdes protokols, kurā tiktu lemts par šāda līguma slēgšanu. Tāpat partijas lietvedībā nav atrodams šāds līgums, līdz ar to iespējams secināt, ka dokuments nav bijis saistošs partijai.

LSDSP paziņojumā teikts, ka, izvērtējot plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, rodas iespaids, ka līdzīgi dokumenti Latvijas politikā nav retums, tāpēc LSDSP uzstāj, ka valstī nepieciešams radikāli mainīt politisko partiju finansēšanas sistēmu. Sociāldemokrāti uzskata, ka jau tuvākajā laikā jāpāriet uz valsts finansētām politiskām partijām.

Politiskām partijām saņemot līdzekļus tikai no valsts, būtu iespējams skaidri kontrolēt gan partijas ieņēmumus, gan izdevumus. Tas būtiski mazinātu politisko partiju atkarību no privātā finansējuma un līdz ar to arī no atsevišķu ekonomisko grupējumu interesēm.

Tāpat LSDSP uzskata, ka nav pieļaujama partiju priekšvēlēšanu tēriņu ierobežojumu atcelšana. Ja partiju izdevumi pirms vēlēšanām netiks ierobežoti, arī nākotnē nevarēs izslēgt politisko partiju atkarību no partiju ziedotājiem.

LSDSP jaunnedēļ lems arī par iespēju jau tuvākajā laikā izstrādāt un piedāvāt Saeimā pārstāvētajām partijām konkrētu modeli, kā ieviest valsts finansējumu politiskajām partijām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu