Neparastās ģimenītes

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Baiba Aprāne/Apollo

Parasti ģimeņu pētnieki laulības iedala divās grupās – romantiskajās un pragmatiskajās.

Romantiskās laulības veidojas mīlestības un citu romantisku jūtu ietekmē. Šādām laulībām ir raksturīgs attiecību cikliskums ar uzplūdiem un atplūdiem. Ir arī krīzes periodi, kuros iespējama laulību šķiršana. Kopumā to vidū, kuri uzskata, ka viņus saistījušas romantiskas jūtas, šķiršanās un citas nesaskaņas ir biežāka parādība.

Pragmatiskās laulības tiek noslēgtas, prāta vadītas. Vai nu tāpēc, ka pienācis precēšanās vecums, vai arī saimnieciska aprēķina dēļ, nejauši radītu bērnu dēļ un tamlīdzīgi. Noslēdzot šādas laulības, cilvēki jau pašā sākumā ir gatavi kompromisiem un grūtam darbam attiecību jomā. Tā kā kopības pamatā ir pragmatiski apsvērumi, šo laulību krīzes retāk beidzas ar šķiršanos, toties šādām attiecībām biežāk raksturīgi sānsoļi. Nereti laulības formāli neizjūk, lai gan partneri jau sen dzīvo kopā ar kādu citu romantiskās attiecībās.

Ģimeņu veidi, kas pēdējos gadu desmitos radušies Eiropā

Izmēģinājuma ģimenes.
Jaunieši dzīvo kopā kā vīrs un sieva, bet nekādas formalitātes nekārto, uzskatot, ka vēlas noskaidrot, vai viens otram der. Galvenais noteikums – šādas kopdzīves laikā laulātajiem nedrīkst būt bērnu. Laulību ilgums nav noteikts. Tās var beigties jebkurā laikā, vai nu vienojoties par juridiskām laulībām, vai šķiroties. Uzticība šajās laulībā ir obligāts noteikums tāpat kā jebkurā citā laulībā.

Viesģimenes.
Laulātie oficiāli apprecas, taču ikdienā nav kopā un dzīvo katrs savu ikdienas dzīvi. Dažkārt pat citās pilsētās. Abi satiekas pēc vienošanās. Ģimenēs parasti nav bērnu. Ja bērni ir, tad var brīvi izvēlēties, kad dzīvot pie mātes vai tēva. Galvenais noteikums – neraugoties uz klātneesamību ikdienā, laulātie viens otram ir uzticīgi. Kopā nepalikšanu ikdienā attaisno tikai tas, ka vienam vai abiem laulātajiem ir dzīvesveids, kas nav pieņemams otram.

Bērnģimenes.
Līdzīgs modelis viesģimenēm. Atšķirība ir tikai tā, ka ģimene ir radusies, lai laistu pasaulē bērnus. Bērni ir arī vienīgie, kas laulātos saista. Attiecības pastāv tikai kā vienošanās, ka abi rūpēsies par kopīgajiem bērniem un bērni varēs vienmēr brīvi izvēlēties, pie kura no vecākiem dzīvot. Uzticība laulībā nav obligāta, un laulība pastāv tikai tādēļ, lai neradītu juridiskas grūtības bērniem. Toties spēkā parasti ir vienošanās, ka bērnu no cita partnera bez otra piekrišanas nedrīkst būt.

Vai šādas ģimenes ir Latvijā, pagaidām pētījumu nav.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu