Gada inflācija aprīlī — 8,9%

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Salīdzinot ar 2006. gada aprīli, šā gada aprīlī patēriņa cenas pieauga par 8,9%, tai skaitā precēm — par 7,5%, bet pakalpojumiem — par 12,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2007. gada aprīlī, salīdzinot ar 2007. gada martu, palielinājās par 0,9%. Gan precēm, gan pakalpojumiem cenas pieauga par 0,9%. 2006. gada aprīlī, salīdzinot ar 2006. gada martu, vidējais patēriņa cenu līmenis kāpa par 0,6%.

Vislielākā ietekme uz patēriņa cenu izmaiņām aprīlī bija cenu kāpumam dārzeņiem, degvielai un ēdināšanas pakalpojumiem, kā arī ūdens piegādei un citiem ar mājokli saistītiem pakalpojumiem.

Cenas dārzeņiem palielinājās vidēji par 12,3%, bet augļiem — par 3,6%. Maizei un graudaugu izstrādājumiem cenas pieauga par 1,3%, zivīm un zivju izstrādājumiem — par 1,2%, pienam un piena produktiem — par 0,8%. Dārgākas kļuva olas, augu eļļa un tauki. Alkoholiskajiem dzērieniem cenas pieauga par 0,5%.

Aprīlī turpināja pieaugt degvielas cenas. Palielinājās maksa par automašīnu remontu un uzturēšanu un autovadītāju kursiem.

Ūdens piegāde sadārdzinājās par 1,2%, kanalizācijas pakalpojumi — par 1,4%. Dārgāka kļuva maksa par dzīvojamo māju uzturēšanu un apsaimniekošanu.

Cenas pieauga mājsaimniecības, atpūtas un sporta un kultūras pakalpojumiem. Sākoties jaunajai sezonai, cenas pieauga tūrisma pakalpojumiem. Turpināja sadārdzināties personīgās aprūpes iestāžu sniegtie pakalpojumi, īpaši frizieru pakalpojumi. Aprīlī dārgāka kļuva apdrošināšana.

Cenas ēdināšanas iestādēs aprīlī pieauga par 2,3%, īpaši kafejnīcās un restorānos.

Sakarā ar izpārdošanas beigām un vasaras sezonas apģērbu un apavu parādīšanos tirdzniecībā, cenas apģērbiem palielinājās par 1,3%, bet apaviem — par 2,9%.

Cenas samazinājās telekomunikāciju pakalpojumiem, galvenokārt zvaniem ar priekšapmaksas kartēm. Lētāki kļuva arī telefona aparāti un datu apstrādes iekārtas. Akciju un cenu atlaižu ietekmē kļuva lētākas galvenās sadzīves ierīces, kā arī TV, audio, video un foto tehnika.

Patēriņa cenu gada pieauguma tempa palielināšanos galvenokārt veicināja pārtikas produktu sadārdzināšanās. Turpinājās pakalpojumu ietekmes palielināšanās uz kopējo cenu līmeni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu