Kas melo vairāk — sievietes vai vīrieši?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairums sieviešu aizrautīgi apgalvo, ka vīrieši, bez šaubām, melo daudz vairāk nekā sievietes. Zinātniskie pētījumi un eksperimenti turpretī parāda, ka vīrieši un sievietes melo apmēram vienādi daudz.

Atšķirība ir melu saturā. Sievietes parasti melo, lai liktu citiem justies labāk, un vīrieši melo, lai paši izskatītos labāk. Sievietes melo, lai noturētu drošas attiecības. Sievietes uzskata, ka visgrūtāk ir melot par savām jūtām. Vīrieši melo, lai izvairītos no strīda, un viņiem patīk melot par to, cik nevaldāmi tie ir bijuši jaunībā.

Sieviete melo, lai liktu jums justies labi. Vīrietis melo, lai izskatītos labi.

Tāda ir galvenā atšķirība starp vīriešu un sieviešu meliem. Sieviete melos, ka cilvēks izskatās brīnišķīgi jaunajā tērpā, pat ja viņa domās, ka viņš tajā izskatās pēc kartupeļu maisa. Tādos pašos apstākļos vīrietis, lai izvairītos no meliem, turēsies no šī cilvēka pa gabalu un melos tikai tad, ja būs spiests izteikt savu viedokli. Viņš teiks, ka tērps ir «interesants» vai «jauks», paudīs netiešus melus, kā: «Ko es varu pateikt,» — vai: «Man trūkst vārdu,» — vai vienkārši piemelos, ka viņam tas patīk.

Kad vīrietis melo, vairums sieviešu prot to pamanīt. Vīrietis var sastāstīt jums, ka ir otrais vislabāk apmaksātais starptautiskas firmas pārtikas izplatītājs, kaut patiesībā izvadā picas.

Jautājums numur viens, ko uzdod vīrieši un kas liek sievietēm melot: — Kāds es biju?

2002. gadā Roberts Feldmans Masačūsetsas universitātē pētīja 121 pāri, kad tie sarunājās ar trešo personu. Vienai trešdaļai dalībnieku tika teikts izlikties pievilcīgiem, otrai trešdaļai bija doti norādījumi izlikties lietpratīgiem, un pārējiem lūdza būt tādiem, kādi viņi ir.

Pēc tam visiem dalībniekiem lūdza noskatīties video, kur redzami viņi paši, un noteikt melus, kas tika lietoti sarunas laika, neatkarīgi no tā, cik lieli tie bijuši. Daži bija baltie meli, piemēram, cilvēks pateica otram, ka viņš tam patīk, kaut patiesībā tā nebija. Citi meli bija nopietnāki, tādi kā viltus apgalvojumi par to, ka cilvēks ir kādas grupas zvaigzne.

Kopumā 62% dalībnieku katrās 10 minūtēs meloja vidēji divas vai trīs reizes.

Parastā melu forma ir sevis maldināšana. Tā ļauj cilvēkam izsmēķēt divas paciņas cigarešu dienā un apgalvot, ka viņš nav atkarīgs no nikotīna, vai pārliecināt sevi, ka kalorijām pārbagāts saldēdiens nekaitēs viņa figūrai.

Pierādījumi ir skaidri — sievietes melo tikpat daudz kā vīrieši, tikai viņas melo citādi. Bet, tā kā sievietes pazīst īpašo ķermeņa valodu un balss signālus, vīrieši daudz biežāk tiek pieķerti melos, tāpēc liekas, ka viņi melo vairāk. Tā nav. Viņi tikai vairāk tiek atmaskoti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu