Kaķi un peles laulībā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Savās domās un sapņos mēs visi esam maigi, labsirdīgi, gatavi mīlestībai un līdzjūtībai. Diemžēl realitātē — bargi, uzstājīgi, gatavi aizstāvēt vienīgi savas intereses. Kāpēc tā? Agresijas izcelsmi savstarpējās attiecībās psihologs Mihails Ļežepjokovs grāmatā «Kā saglabāt mīlestību laulībā» analizē no dabas likumu, morāles un tiesiskā aspekta.

Medības — klasiska mīlas rotaļa

Medības ir romantiska drāma ar saviem atribūtiem un spēles noteikumiem. Tā balstīta uz likumiem, kuri nosaka cilvēka uzvedību pirmatnējās dabas līmenī. Dabiskā atlase (izdzīvo stiprākais) cilvēkus sadalījusi medniekos un medījumos. Medījumam patīk būt par medījumu, un medniekam — par mednieku. Pēc tāda principa veidojas arī seksuālās attiecības: viens no partneriem ir mednieks (biežāk — vīrietis), otrs — medījums, kuru noķer pievilinot, iekārdinot, apdāvinot, pierunājot.

Parasti lenkšanas periodā vīrietis izliek visdažādākās lamatas. Sieviete jūtas neaizsargāta, trausla, maiga. Vīrietis viņai čukst: «Tu mans saldumiņš, gardumiņš!» — un cenšas medījumu neaizbaidīt. Cik vien ilgi iespējams, viņš mīl ar acīm un cenšas iedvest: «Kaut arī esmu spēcīgs, esmu arī labsirdīgs — tavs balsts un aizstāvis!» Tā ir spēle, kas, sasniedzot kulmināciju, pārvēršas vētrainās dzīrēs un atgādina īstu medījuma apēšanu.

Vīrietim parasti patīk mednieka loma. Lai pievilinātu medījumu, vīrietis cenšas kopēt dzīvniekus: izpušķojas spilgtos, seksuālos apģērbos. Lai atstātu iespaidu uz sievieti, sacensības instinkts viņus provocē muskuļu cīņām. Bokss, karatē, futbols — izskatās pietiekami draudīgi un iedveš bijību.

Sievietei dabiska ir medījuma loma — viņa pēc būtības ir elastīga un padevīga. Diemžēl militarizētās sabiedrības morāle sievišķības izpausmes pasludinājusi par kaunu un negodu: vājš kareivis ir beigts kareivis. Līdz ar to sievietei mūsdienās tiek nolaupīts atdošanās prieks medību spēlē.

Kaķi un peles laulībā

Laulībā parasti savienojas līdzvērtīgie — vai nu divi mednieki vai divi medījumi: stiprais ar stipro vai vājais ar vājo.

Diviem medniekiem kopā ir ļoti grūti sadzīvot. Šauj abi un tieši acī — lai uzreiz trāpītu nāvējoši.

Nomācoša un garlaicīga noskaņa veidojas laulībā, kurā kopā ir divi medījumi. Ārēji viss izskatās pieklājīgi, taču vakarā gultā katrs domā aptuveni tā: «Es iniciatīvu neizrādīšu. Viņai — sievietei (vai viņam — vīrietim) jābūt aktīvai, nevis jāguļ kā baļķim.» No rīta, slēpjot savstarpējo aizvainojumu, viņi dzer kafiju un apspriež politisko situāciju valstī. Tādas laulības, ja nebeidzas ar šķiršanos, tad beidzas ar depresiju, migrēnu vai nervu sabrukumu.

Teorētiski — ideālas laulības veidojas starp mednieku un medījumu. Tomēr visbrīnišķīgākās attiecības veidojas tur, kur dogmu nav. Kur abi gatavi būt gan par medījumu, gan par mednieku un elastīgi reaģē uz lomu maiņu. Attiecībās nav ne stiprā, ne vājā, ir tikai spēles noteikumi, kas abus apmierina. Šodien — vieni, rīt — citi. Tā ir spēja tuvoties partnerim ikreiz kā pirmo reizi, kas attiecībām ļauj piedzimt aizvien no jauna.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu