Grozījumi Amora konstitūcijā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Es nemēdzu iet pāri ielai pie sarkanās gaismas. Es nedzeru alu sabiedriskās vietās. Nepārdodu cigaretes personām, kas ir jaunākas par 18 gadiem. Netēloju, ka esmu aizmigusi, ja vagonā iekāpj 98 gadus veca sieviete. Es nestaidzinu savu pekinieti pa bērnu smilšu kasti. Un pat dzeramnaudā parasti atstāju ne tikai tējas maisiņam, bet visai paciņai.

Cilvēki ir radījuši viens otram un visiem nākotnes mīlas pārīšiem veselu Amora konstitūciju — dzelžainus noteikumus un likumus, bez kuriem tad nu ne no vietas. Daži no tiem sabiedrībai ir iepatikušies. Piemēram: esi uzticīgs, nepazemo, nešantažē — īpaši ar seksu.

Tiesa, man ir zināmi vismaz pieci noteikumi, kas ir tikpat novecojuši kā otrais pentiums. Taču, vai nu inerces pēc, vai arī paša slinkuma dēļ (bet varbūt politkorektu filmu iespaidā) daži fiziski un psihiski pilnībā pieskaitāmi pāri joprojām turpina tos ievērot.

1. Vecais likums

Kā akmenī iecirsts

Tas, ka jūs esat kopā, ir ļoti labi. Jauki ir arī tas, ka jūtaties kā vienots veselums un pēdējā kāzu ielūgumā bija rakstīts: «Cien. Vita un Arti…», kaut gan par savu gredzenu mīšanu jūs vēl neesat domājuši. Tāpat ir patiesi patīkami noskatīties, kā jūs abi čubinaties kādā saviesīgā pasākumā vai, sēžot kinoteātra pēdējā rindā. Un pat tas, ka izsaucienu — «rūgts!» tajās pašās kāzās jūs nevilšus uztvērāt kā sev adresētu, visiem lika tikai pasmaidīt.

Taču pagājušajā sestdienā kafejnīcā tu pāršāvi pār strīpu. Tava draudzene (starp citu — dzīvo viena) vienā brīdī pieliecās un sazvērnieciski pačukstēja: «Paskaties pa labi… Redzi, KĀDS džeks!…» un meta ar acīm uz tikko ienākušo Bred-Pit-veidīgo puisi pelēkā kreklā ar jaunākā modeļa portatīvo datoru rokās. Savukārt tu pavisam ne klusiņām paziņoji: «Kas man ko skatīties! Man taču ir Artis!» Šajā reizē neiztirzāsim tēmu, kā tu esi aizskārusi savu draudzeni, bet gan to, kā tu esi nodarījusi pāri pati sev.

Jaunais likums

Skaties apkārt!

Pirmkārt, ja tu neskatīsies apkārt — tu vienkārši vari pakļūt zem mašīnas. Savukārt, ja tu neredzēsi nevienu citu kā tikai savu puisi, rodas risks zaudēt kvalifikāciju. Tu jautāsi — kam gan tev kvalifikācija, ja tu savu izvēli jau esi izdarījusi? Lai būtu interesanta pati sev un arī savam draugam! Tāpēc droši skaties apkārt. Un dažkārt partnerim izmet, ka tam saksofonistam ir glīti pirksti, bet aerobikas trenerim superīga frizūra un tam tur — redzi? — saldējuma pārdevējam ir valdzinoši salts skatiens… Savukārt, ja mīļotais uz ielas ar skatienu pavada kādu meiteni, nesteidz mesties pie rīkles, labāk nosaki: «Jā, tiešām, viņa ir tīri tā neko.» Tā tu vienlaikus varēsi nodemonstrēt vairākas svarīgas lietas — pirmkārt, humora izjūtu, otrkārt, skaistuma izpratni, treškārt, pārliecību par sevi, ceturtkārt, lielisku adaptēšanās spēju.

Taču, skatoties apkārt, neuztver zaļo gaismu burtiski. Pat, ja tā ir nezināma skaistuļa acu krāsa.

2. Vecais likums

Detaļu lavīna

Pa dienu tu esi izdzērusi sešas krūzītes kafijas ar divpadsmit gabaliņiem cukura. Tavas firmas apsargam Dainim nesen piedzimis dēls. Jūsu mājas trešajā stāvā ir nokrāsota puse sienas. Jauno bufetnieci sauc Margarita. Valdai negaršo burkānu sula. Maršrutnieki šodien brauca galīgi ne pēc grafika. Košļenes stūra diennaktniekā atkal kļuvušas dārgākas… Vai tiešām tev šķiet, ka tavam draugam tas viss būtu jāzina?

Nu tad paklausies arī tu. Merša vadītājs — nu absolūts auns (lai nebūtu jāliek pī, izmantosim šo vārdu). Priekšnieks — tā pati suga (atkal apejam pī). Sekretārei Elgai jauni nagi. Pusdienās ēdu ragū, vistas kotleti ar mērci un kartupeļiem, gabaliņu tortes Cielaviņa, izdzēru divas pudeles bezalkoholiskā alus un vienu — alkoholiskā. Anekdote par žirafi (kuru tu jau esi dzirdējusi kādas astoņas reizes) ir smieklīga — un šo šedevru brīvā pārstāstā tev nākas noklausīties vēl un vēl. Mamma jau četras reizes ir piezvanījusi un atgādinājusi, ka nedēļas nogalē jūs taisāties braukt pie viņas ciemos, lai atklātu vasaras sezonu. Linux rullzzz! Atpakaļceļā — velns! (arī pī) — cilvēku ielās vispār nebija, tikai vieni vienīgi auni! Lielveikalā…

Kā pietiek?! Man te vēl…!

Tā nu ir — detalizēts dienas notikumu izklāsts var nogurdināt. Tomēr kāds var apgalvot — te kaut kas neiet kopā, lai kļūtu par nešķiramu pāri, ar partneri taču vajag dalīties visā, it visā!…

Jaunais likums

Interešu grupas

Taisnība — dalīties vajag, taču iesaku pārrunāt tikai tās lietas, kas kaut kādā veidā ir interesantas un nozīmīgas jums abiem. Pārējo paturi pie sevis — kāds personisks noslēpums, nebūtiska nepateikta informācija nevienām attiecībām nekad nav nākusi par ļaunu. Turklāt tas taču nav tavs psihoterapeits, bet gan mīļotais cilvēks! Protams, ir lietas, kuras nevajag atstāt pie sevis. Piemēram, kāda kolēģe tevi nepamatoti ir nobārusi kā mazu bērnu vai saņemta vēsts, ka tava māsa gaida ģimenes pieaugumu. Šādus jaunumus tu vari izstāstīt, un draugs kopā ar tevi vai nu paskums, vai papriecāsies. Bet tavu kolēģu dzīves stāstiem un ikdienas raizēm nav jākļūst par ierastu jūsu kopīgās dienas sastāvdaļu — tas vīrieti garlaiko, pat ja viņš to nepasaka skaļi.

3. Vecais likums

Aizvien ko jaunu

Iemīlēšanās ir kā konfekte, taču gribētos, lai tā būtu košļene. Piemēram, tāda, kādu filmā Čārlijs un Šokolādes fabrika bija izgudrojis Vilijs Vonka. Par jūsu spontāno (vai šķietami spontāno) seksu atgādina ikviena mājas horizontālā un arī vertikālā plakne (uz gludināmā dēļa bija nedaudz drebelīgi un baisi, bet — O.K.!). Tikai — kāda velna pēc? Ieplānots sekss abiem spēj sniegt daudz lielāku baudu!

Jaunais likums

Neikdienišķais ikdienā

Gaidīšanas svētki nereti ir aizraujošāki par pašiem svētkiem. Plānojiet un baudiet! Pieņemsim, ka jūs mēdzat plānot ierastās romantiskas vakariņas savā iecienītajā restorānā ar rozīgajām sienām un kokgriezēju veidotajiem krēsliem. Lūk, tieši tāpat ieplānojiet vakaru, kurā kroņa numurs būs visparastākais sekss! Pareizāk gan būtu teikt — visneparastākais sekss. Tici — tas visādā ziņā būs ļoti romantiski. Kaut vai tāpēc, ka jūs abi visu dienu būsiet pārdomājušies viens par otru, pārgaidījušies un pārgatavojušies šim lielajam notikumam. Un nekādi tur kokgriezēju veidotie krēsliņi nespēj pārsist iesvētīšanas svētkus tikko iegādātajai gultai!

4. Vecais likums

Vakara šausmu pasaciņa

Noteikti esi dzirdējusi tādu prātulu — nevajag iet gulēt, kamēr konflikts nav atrisināts. Citiem vārdiem sakot — sausā spilvena likums. Tā nu sieviete cenšas visu nolīdzināt, izanalizēt, izrunāt, izbeigt strīdu, tāpēc pats briesmīgākais šajā situācijā ir sajust pret sevi pagriežamies muguru un izdzirdēt — basta! Tad tu ierocies spilvenā un raudi — dzīvei nav jēgas.

Pamēģini izmest no galvas šo kaut kur sen saklausīto likumu un… kļūsti pieaugusi. Pieņem, ka vīrietis, kurš guļ, pagriezis pret tevi muguru, patiesībā ir nevis nejūtīgs, bet gan gudrs.

Jaunais likums

Par to es domāšu rīt

Pirmkārt — lai kā tu arī censtos, daži konflikti tomēr ir neatrisināmi. Piemēram, strīdi par tēmu «tava mamma». Otrkārt — ir ļoti daudz cilvēku, kuriem pirms lēmuma pieņemšanas vajag nomierināties. Treškārt — pie šiem «ļoti daudzajiem» vari piederēt arī tu pati.

Intereses pēc testa nolūkā vienreiz apklusti un uzgriez muguru pirmā. Tikai pirms tam iedod vīrietim buču vai klusiņām novēli ar labu nakti. Ne jau velti gadu simtiem no mutes mutē tiek nodots sakāmvārds — rīts gudrāks par vakaru. Apklust nenozīmē kapitulēt, padoties vai piekāpties. Tas nozīmē — dot sev laiku visu pārdomāt.

5. Vecais likums

Noskrietus zirgus jānošauj

Tu esi samācījusies, ka nopietnās attiecības sakari ar izbijušajiem džekiem ir jāpārtrauc. Jo viņi, redz, kā tādi negaisa mākoņi karājas pie jūsu laimes saulainajām debesīm un draud kuru katru brīdi gāzties pāri nevaldāmi iznīcinošā straumē. Iespējams, kādam no jums vēl ir saglabājušās spēcīgas jūtas, un vienā jaukā dienā tās var uzliesmot ar deviņvīru spēku — tas savukārt būtu ļoti sāpīgi pašreizējam partnerim. Tātad par saviem izbijušajiem labāk nekad un neko nestāstīt.

Un tagad padomā mazliet citādi. Ar tagadējo mīļoto jūs esat izveidojuši kopēju pagātni un domājiet par kopēju nākotni. Jūs abi esat ļoti aizņemti, jūsu karjeras traucas augšup galvu reibinošā ātrumā. Jauni draugi nerodas — jo tusiņos tādus atrast nevar, un arī onlainā — nu kas gan tā par draudzību?! Tad saki lūdzama — kāpēc tev būtu jāpārtrauc jebkādas attiecības ar sev nozīmīgiem cilvēkiem? It sevišķi, ja ir saglabājušās labas jūtas, kaut vai cieņa.

Jaunais likums

No labā neatsakies!

Ja, atceroties šķiršanos ar iepriekšējo džeku, tev gribas noskurināties, tad tev pašai nemaz negribēsies ar šādu cilvēku kontaktēties. Bet, ja jūs abi tomēr esat sapratuši, ka labprāt paliktu draugi, tad nevajag laist garām izdevību papildināt savu draugu pulku ar vēl vienu patīkamu cilvēku. Turklāt mūsu bijušajiem ir vairākas būtiskas pozitīvas iezīmes. Pirmkārt, viņi mūs pazīst un saprot. Otrkārt, viņi vēl mums labu. Treškārt, ja jau reiz pašas esam gribējušas, lai mums ar viņiem būtu kas kopīgs, tad, visticamāk, viņi to ir arī pelnījuši. Ir jāsaprot, ka mainījušies ir tikai apstākļi, būtība palikusi vecā. Tavs tagadējais draugs noteikti gana labi zina, ka tu esi pieaudzis cilvēks ar savu pagātni — gan veiksmīgu, gan varbūt ne tik veiksmīgu. Un to, pie kuras kategorijas pieskaitīt aizlaika kaisli, ir jāizlemj tev pašai.

Tikai kontaktos ar tagadējo mīļāko pārāk neizcel savu eksdraugu pozitīvās īpašības un centies, lai viņu ceļi nekrustotos. Pats par sevi saprotams, šādā gadījumā tev ir jāpieņem arī tas, kas tavs draugs satiksies ar savām bijušajām meitenēm.

Es te minēju tikai piecus likumus. Vispār ir arī sestais, septītais… un trīsdesmit septītais. Tomēr ikviens pāris pats tos veido un ievēro vai arī neievēro.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu